L’Ajuntament condemna tres assassinats masclistes a Alacant, Palència i Màlaga

  • El nombre de feminicidis aquest any és de 33, i se n’han registrat 1.163 des que es porta el recompte oficial

L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts lamenta i condemna profundament la violència masclista, que s’ha acarnissat els darrers dies i s’han produït tres feminicidis. El primer dels casos és una dona de 67 anys assassinada presumptament pel seu cònjuge el 25 de setembre passat a Benidorm (Alacant). L’home, de 73 anys, es va estavellar amb el seu cotxe i va morir, i la Policia quan va anar al domicili familiar va descobrir el cadàver de la dona. Les investigacions van concloure que l’home va matar la dona i es va suïcidar estavellant el cotxe. La víctima no tenia filles ni fills menors i no existien denúncies prèvies per violència de gènere contra el presumpte agressor.

El segon dels casos confirmats va passar a Palència el 26 de setembre passat. La víctima, una dona de 32 anys amb una filla i un fill menors, va ser assassinada presumptament pel seu cònjuge. Hi havia denúncies prèvies per violència de gènere contra el presumpte agressor. Per últim, la víctima del tercer assassinat per violència de gènere és una dona de 39 anys. Va ser assassinada presumptament pel seu marit el 28 de març passat a Màlaga. La víctima estava desapareguda i no l’han trobada fins fa poc, enterrada sota formigó en una nau industrial. La dona tenia dues filles menors i hi havia denúncies prèvies per violència de gènere.

Amb la confirmació d’aquests casos, el nombre de dones assassinades per violència de gènere a Espanya puja a 33 el 2022 i a 1.163 des del 2003, quan es van començar a recopilar dades. Així mateix, el nombre de menors orfes per violència de gènere a Espanya puja a 24 el 2022 i a 361 des del 2013.

Els feminicidis, la punta de l’iceberg

L’assassinat masclista, el feminicidi, és la manifestació més extrema i brutal de la violència de gènere, però existeixen comportaments quotidians i violències que, en diferent grau de gravetat, creen el clima idoni perquè es normalitzi el masclisme a la nostra societat. L’agressió física, el control psicològic, les humiliacions i insults, són altres violències masclistes greus. Alhora, la sexualització dels cossos de les dones a la publicitat i altres espais, la seva mercantilització, els estereotips de gènere en l’educació o l’humor sexista també contribueixen a aquesta xacra social i són part de l’entramat que legitima la violència masclista i, en conseqüència, l’assassinat.

Ajuda contra la violència masclista

Les dones que pateixen qualsevol tipus de violència masclista i tota la ciutadania tenen a disposició diferents serveis telefònics d’atenció i emergència. Són:

  • El 900 900 120. És gratuït, confidencial i presta atenció les 24 h del dia davant de qualsevol tipus de violència masclista.
  • En cas d’emergència, truqueu al 112.
  • També podeu trucar a la Comissaria de Mossos d’Esquadra de Sant Vicenç dels Horts (93 567 58 20) o a Serveis Socials (93 672 23 11).
  • El Servei de Primera Acollida del SIAD municipal. Podeu enviar un correu igualtat@svh.cat o atencioaladona@svh.cat indicant nom i cognoms, telèfon de contacte i motiu de la consulta. També podeu trucar al telèfon 93 602 92 16 directament.
  • A nivell comarcal, el telèfon del SIAD del Consell Comarcal del Baix Llobregat és el 93 557 24 20.

Concentració a la plaça de Narcís Lunes

Per rebutjar tots els casos de violència masclista, la Taula d’Igualtat de Sant Vicenç dels Horts convoca una concentració a la plaça de Narcís Lunes, el primer dimecres de cada mes. Així, s’anima a tota la ciutadania a participar de l’acte que es farà el proper 5 d’octubre, a les 20 h.

Posted in Igualtat