Les persones que criïn aus de corral han de mantenir-les tancades per evitar brots de grip aviària

  • La Generalitat ha emès un avís després de detectar diversos focus d’Influença Aviària d’Alta Patogenicitat en ànecs al riu Besòs

L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts trasllada una alerta sanitària a totes les persones que criïn aus de corral a casa. La Generalitat de Catalunya ha notificat diversos focus d’Influença Aviària d’Alta Patogenicitat detectats en ànecs al riu Besòs. Així, cal que els animals domèstics no entrin en contacte de cap manera amb les aus salvatges, fet pel qual es demana que es mantinguin els animals tancats fins la fi de l’avís.

Aquest fet és habitual en aquesta època de l’any i al nostre municipi, atès que Sant Vicenç dels Horts es troba en les rutes que diverses aus salvatges fan per migrar del nord cap a llocs més càlids per passar l’hivern. Així, el municipi està inclòs al llistat de zones d’especial risc d’introducció de malalties que afecten a les aus. La regidora de Salut Pública, María Peláez, ha explicat: “Demanem responsabilitat a les persones que tinguin galls i gallines a casa i que extremin les precaucions per garantir la salut pública”.

Les explotacions d’aus de corral estan inscrites al Registre d’Explotacions Ramaderes de Catalunya i passen els controls sanitaris pertinents, però no és el cas de les persones que tenen aus de corral a casa per autoconsum. Per aquest motiu l’Ajuntament demana:

  • Que els particulars que tenen aus de corral d’autoconsum, ho comuniquin al departament d’Agricultura i Ramaderia i Pesca de la Generalitat.
  • Es prohibeix la cria d’ànecs i oques amb altres espècies d’aus de corral.
  • Cal protegir les aus d’autoconsum del contacte amb les aus salvatges (ànec, cigonya).
  • Cal impedir l’accés de les aus salvatges a l’aigua de beguda i al menjar de les aus d’autoconsum.
  • No es pot subministrar aigua procedent de rius, basses o altres fonts exteriors.

L’Ajuntament, a més, recorda que no es poden tenir més de 4 aus de corral a l’habitatge, i que cal netejar i desinfectar periòdicament les instal·lacions on s’allotgen, els abeuradors i les menjadores.

Aquesta alerta i les accions de comunicació derivades s’inscriuen en l’objectiu número 3 -Salut i Benestar-, dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que promouen les Nacions Unides.

Posted in Salut i seguretat