L’Ajuntament condemna l’assassinat masclista d’una dona de 30 anys al Bages

  • 32 dones han mort assassinades per les seves parelles o exparelles aquest any

L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts condemna l’assassinat masclista d’una dona de 30 anys a Sant Vicenç de Castellet (Bages). El cadàver calcinat de la víctima es va trobar el 30 de juliol en una zona forestal propera a la carretera BV-1229, que uneix Sant Vicenç de Castellet i el Pont de Vilomara. A la mateixa zona, els serveis d’emergències van trobar un cotxe on hi havia el cadàver del marit, que s’havia suïcidat, i la filla de la parella, d’uns dos anys, ferida lleu. Un cop identificada la identitat de la dona, la policia confirma la hipòtesi inicial de crim masclista. La parella s’estava divorciant i, segons informa el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, hi havia un procediment obert al jutjat de violència contra la dona a Terrassa arran d’una denúncia d’ella per violència verbal, amb el judici previst pel pròxim octubre.

Amb aquest feminicidi, la xifra de dones assassinades per les seves parelles o exparelles a Espanya puja a 32 en el que portem de 2021 i a 1.110 des que va començar el recompte oficial el 2003. El nombre de menors orfes i òrfenes per violència masclista és de 14 aquest any i 318 des de 2013.

Els feminicidis, la punta de l’iceberg

L’assassinat masclista, el feminicidi, és la manifestació més extrema i brutal de la violència de gènere, però existeixen comportaments quotidians i violències que, en diferents nivells de gravetat, creen el clima idoni perquè es normalitzi el masclisme a la nostra societat. L’agressió física, el control psicològic, les humiliacions i insults, són altres violències masclistes greus. Alhora, la sexualització dels cossos de les dones a la publicitat i altres espais, la seva mercantilització, els estereotips de gènere en l’educació o l’humor sexista també contribueixen a aquesta xacra social i són part de l’entramat que legitima la violència masclista i, en conseqüència, l’assassinat.

Concentració a la Plaça de Narcís Lunes

Per rebutjar aquest i tots els feminicidis que es produeixen, la Taula d’Igualtat de Sant Vicenç dels Horts convoca el primer dimecres de cada mes, a les 20 h, una concentració a la plaça de Narcís Lunes. L’acte es fa per visibilitzar el mal endèmic de la violència masclista i la conjura de la societat per erradicar-la.

Ajuda contra la violència masclista

Les dones que pateixen qualsevol tipus de violència masclista i tota la ciutadania tenen a disposició diferents serveis telefònics d’atenció i emergència. Són:

El 900 900 120. És gratuït, confidencial i presta atenció les 24 h del dia davant de qualsevol tipus de violència masclista.

En cas d’emergència, truqueu al 112.

També podeu trucar a la Comissaria de Mossos d’Esquadra de Sant Vicenç dels Horts (93 567 58 20) o a Serveis Socials (93 672 23 11).

El Servei de Primera Acollida del SIAD municipal. Podeu enviar un correu a igualtat@svh.cat o atencioaladona@svh.cat indicant nom i cognoms, telèfon de contacte i motiu de la consulta. També podeu trucar al telèfon 93 602 92 16 directament. A l’agost, el SIAD municipal es manté obert tots els dies laborables, tret del 16 d’agost.

A nivell comarcal, el telèfon del SIAD del Consell Comarcal del Baix Llobregat és el 93 557 24 20.

Posted in Igualtat