L’Ajuntament condemna l’assassinat masclista de dues dones a Madrid

  • El nombre de feminicidis que hi ha hagut aquest any és de 20, i 1.150 des que es porta el recompte oficial

L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts lamenta i rebutja profundament la mort de dues dones a la Madrid, de 70 i 44 anys, a mans de la parella de la segona. L’home, de 53 anys, ha estat identificat com a Fernando González de Castejón i Jordán d’Urríes, comte d’Atarés i marquès de Perijaà i Grande d’Espanya. L’home hauria matat a trets d’escopeta la seva dona i una amiga d’ella, i posteriorment s’hauria suïcidat. Quan la policia va arribar al domicili després de rebre l’avís del veïnat, va descobrir els tres cossos sense vida.

Fonts de la Prefectura Superior de Policia de Madrid han informat que la dona va interposar una denúncia contra el presumpte assassí l’any 2018 per maltractaments. La dona del noble, però, no comptava actualment amb cap mesura de protecció per violència de gènere.

Amb aquests casos, la Delegació del Govern Contra la Violència Masclista xifra en 20 les dones mortes a mans de les seves parelles o exparelles aquest any, i 1.150 des que es porta el recompte oficial l’any 2003. Recordem que en aquesta estadística només s’hi recull una de les dues dones assassinades, atès que només es compatibilitzen les considerades víctimes de violència de gènere, i això implica que víctima i agressor han de mantenir un grau de parentiu.

Els feminicidis, la punta de l’iceberg

L’assassinat masclista, el feminicidi, és la manifestació més extrema i brutal de la violència de gènere, però existeixen comportaments quotidians i violències que, en diferent grau de gravetat, creen el clima idoni perquè es normalitzi el masclisme a la nostra societat. L’agressió física, el control psicològic, les humiliacions i insults, són altres violències masclistes greus. Alhora, la sexualització dels cossos de les dones a la publicitat i altres espais, la seva mercantilització, els estereotips de gènere en l’educació o l’humor sexista també contribueixen a aquesta xacra social i són part de l’entramat que legitima la violència masclista i, en conseqüència, l’assassinat.

Ajuda contra la violència masclista

Les dones que pateixen qualsevol tipus de violència masclista i tota la ciutadania tenen a disposició diferents serveis telefònics d’atenció i emergència. Són:

  • El 900 900 120. És gratuït, confidencial i presta atenció les 24 h del dia davant de qualsevol tipus de violència masclista.
  • En cas d’emergència, truqueu al 112.
  • També podeu trucar a la Comissaria de Mossos d’Esquadra de Sant Vicenç dels Horts (93 567 58 20) o a Serveis Socials (93 672 23 11).
  • El Servei de Primera Acollida del SIAD municipal. Podeu enviar un correu igualtat@svh.cat o atencioaladona@svh.cat indicant nom i cognoms, telèfon de contacte i motiu de la consulta. També podeu trucar al telèfon 93 602 92 16 directament.
  • A nivell comarcal, el telèfon del SIAD del Consell Comarcal del Baix Llobregat és el 93 557 24 20.

 

Posted in Igualtat