L’Ajuntament condemna l’assassinat masclista de dues dones a Jaén i Madrid

  • De confirmar-me el darrer cas, 20 dones han mort a mans de les seves parelles o exparelles aquest 2021

L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts mostra una gran repulsa i condemna als assassinats masclistes que s’han confirmat les darreres hores. La delegació del govern per la Violència de Gènere va confirmar ahir la naturalesa masclista del succés ocorregut a la localitat de Marmolejo, a Jaén, on una dona de 36 anys va morir atropellada i l’autor del crim va ser la seva parella, que ha estat detinguda. Per altra banda, avui s’ha conegut la mort d’una altra dona, de 81 anys, a Moralataz (Madrid). La dona va ser agredida ahir pel seu marit i avui ha acabat morint a l’hospital. La delegació del govern encara no ha confirmat que sigui un cas de violència masclista, tot i que la policia ja ha detingut l’home, qui hauria admès el crim.

De confirmar-se, 20 dones han estat víctimes mortals de la violència de gènere a Espanya en el que va de 2021, de les quals quatre havien denunciat el maltractament. A més, la meitat havien acabat la relació o estaven en fase de ruptura.

Els feminicidis, la punta de l’iceberg

L’assassinat masclista, el feminicidi, és la manifestació més extrema i brutal de la violència de gènere, però existeixen comportaments quotidians i violències que, en diferent grau de gravetat, creen el clima idoni perquè es normalitzi el masclisme a la nostra societat. L’agressió física, el control psicològic, les humiliacions i insults, són altres violències masclistes greus. Alhora, la sexualització dels cossos de les dones a la publicitat i altres espais, la seva mercantilització, els estereotips de gènere en l’educació o l’humor sexista també contribueixen a aquesta xacra social i són part de l’entramat que legitima la violència masclista i, en conseqüència, l’assassinat.

Ajuda contra la violència masclista

Les dones que pateixen qualsevol tipus de violència masclista i tota la ciutadania tenen a disposició diferents serveis telefònics d’atenció i emergència. Són:

• El 900 900 120. És gratuït, confidencial i presta atenció les 24 h del dia davant de qualsevol tipus de violència masclista.
• En cas d’emergència, truqueu al 112.
• També podeu trucar a la Comissaria de Mossos d’Esquadra de Sant Vicenç dels Horts (93 567 58 20) o a Serveis Socials (93 672 23 11).
• El Servei de Primera Acollida del SIAD municipal. Podeu enviar un correu igualtat@svh.cat o atencioaladona@svh.cat indicant nom i cognoms, telèfon de contacte i motiu de la consulta. També podeu trucar al telèfon 93 602 92 16 directament.
• A nivell comarcal, el telèfon del SIAD del Consell Comarcal del Baix Llobregat és el 93 557 24 20

Posted in Igualtat