La primavera humida podria comportar un augment de la plaga del bernat marbrejat al Baix Llobregat

  • És una plaga que provoca danys als cultius de fruites i hortalisses, però és inofensiva pels humans i els animals
  • Es demana col·laboració a tota la ciutadania per frenar la propagació d’individus, especialment a la zona del Parc Agrari del Baix Llobregat

Amb l’arribada de la primavera i la pujada de les temperatures, el bernat marbrejat acaba la seva hibernació i surt dels llocs on s’havia amagat per alimentar-se i reproduir-se. Enguany, les dades meteorològiques apunten que l’estació primaveral serà més plujosa de l’habitual i provocarà que les plantes brotin més. Tenint en compte els paràmetres estudiats els darrers anys pels investigadors de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), una primavera humida podria provocar un increment del nombre d’individus de la plaga coneguda com a bernat marbrejat als municipis del Baix Llobregat.

El bernat marbrejat (Halyomorpha halys) és un insecte de color marró amb una venació marcada de color fosc en l’extrem de les ales i dues bandes clares a les antenes. És d’origen asiàtic i es va trobar a Catalunya per primera vegada a Girona al 2016, però el mateix any es va trobar també a la ciutat de Barcelona, estenent-se, posteriorment, als cultius del Baix Llobregat. Podria haver arribat accidentalment a través de material comercial provinent dels països de l’Est i el Sud-est asiàtic originaris de l’insecte o bé de països on va ser introduït i ha desenvolupat grans poblacions com ara els Estats Units o Itàlia.

Ha esdevingut una plaga pels conreus de fruites i hortalisses del Parc Agrari del Baix Llobregat, especialment els arbres fruiters i algunes hortícoles com els pebrots i tomaqueres, però també per les plantes i flors ornamentals. Segons els registres, el 2020 la primavera va tenir uns paràmetres més humits dels habituals i van afavorir una alta població de bernat marbrejat. En canvi, al 2021, la primavera va ser més seca i va frenar-ne l’augment d’individus, limitant així el possible dany als conreus i les molèsties als nuclis urbans.

Què hem de fer si trobem un bernat marbrejat?

Tot i ser un insecte que no transmet malalties als humans i els animals, produeix molta nosa quan entren a les cases o estan als balcons i terrasses, a més d’atacar els cultius provocant pèrdues econòmiques. Per això, des del Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i l’IRTA recorden que cal eliminar tots els exemplars de l’insecte per evitar que es reprodueixin i generen poblacions més altes que tornin a entrar a les cases durant l’estiu i la tardor i evitar que causin danys als cultius. Poden aparèixer en llocs molt diversos de les llars. Per exemple, se’l pot trobar al sofà, a les cortines, dins de coixins o als escocells de les finestres. Si se’n troba als habitatges, la recomanació és eliminar-los directament sense aplicar insecticides, per exemple utilitzant un aspirador o ofegar-los amb aigua i, sobretot, no alliberar-los a l’exterior.

Al portal www.elbernatesaqui.cat s’hi i al web del DACC s’hi pot trobar informació relacionada amb la plaga, així com una secció oberta a la ciutadania perquè ajudin a reportar observacions d’individus de bernat marbrejat per ajudar als experts a fer-ne un seguiment. Aquesta campanya està impulsada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la Diputació de Barcelona.

 

Díptic informatiu

Posted in Medi ambient