En funcionament la zona preferent per a vianants a Vila Vella, un gran espai net, de passeig i de dinamització comercial

 • Des d’avui està en vigor el procés sancionador als vehicles que incompleixin la normativa; les primeres setmanes no es multarà, sinó que s’enviarà una notificació
 • Sant Vicenç dels Horts s’alinea amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides i contribueix a la lluita contra el canvi climàtic

L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts ha activat avui la zona preferent per a vianants, ubicada al barri de Vila Vella. Estan restringits amb càmera els carrers de Mossèn Josep Duran, Francesc Moragas, Nadal, Nou i part del carrer de Ribot, així com les places de Catalunya i Sant Jordi. També estan tancats al trànsit rodat el carrer de Josep Carner i part de Dr. Fleming i Barcelona (vegeu el mapa). Al novembre es va engegar una campanya informativa per recordar a la ciutadania quines són les limitacions d’entrada de vehicles, així com les sancions que es poden imposar si no es respecten els senyals. Des d’avui, 10 de gener, ja està en vigor el règim sancionador per a totes les persones que incompleixin la normativa. Durant les primeres setmanes, però, no se sancionarà, sinó que s’enviarà notificació a les persones que hagin infringit la prohibició.

L’accés restringit de vehicles es regula a través d’una càmera instal·lada a la cruïlla de la plaça de la Vila amb el carrer de Mossèn Josep Duran. A més, també hi ha diversos senyals verticals; en un d’ells, el de l’entrada, s’indiquen els horaris de regulació i l’excepció dels vehicles autoritzats. També hi ha una pilona retràctil, que es pot activar amb comandament, entre les places de Sant Jordi i de Catalunya (davant de la Biblioteca Municipal Les Voltes). Aquest accés és exclusiu per a vehicles autoritzats, residents i usuaris amb gual permanent dels carrers de Nadal i de Francesc Moragas.

Beneficis per al medi ambient i la ciutadania

La zona preferent per a vianants té la finalitat de minimitzar els efectes de la contaminació en la població i en el medi ambient. Aquesta actuació permet reduir-hi el volum de gasos tòxics i, a més, guanyar-hi un gran espai de passeig. L’alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Miguel Comino, ha destacat: “El barri sortirà guanyant amb aquesta nova regulació del trànsit. Els vianants podran passejar-hi amb comoditat i es dinamitzarà el comerç de la zona. A més, contribuirem a la lluita contra el canvi climàtic, ja que millorarem la qualitat de l’aire que respirem”.

Els principals beneficis que es busca assolir són:

 • Guanyar un gran espai de passeig per a la ciutadania
 • Minimitzar els efectes contaminants dels cotxes sobre la salut de les persones
 • Restablir els nivells normals i recomanables de qualitat de l’aire
 • Dinamitzar el comerç de la zona
 • Garantir la distància social dels vianants

El projecte s’alinea també amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides: concretament, amb les fites 3 (Salut i Benestar), 11 (Ciutats i Comunitats Sostenibles) i 13 (Acció Climàtica). Els ODS són un full de ruta mundial per, a través d’accions concretes a escala local i internacional, assolir un objectiu comú: el desenvolupament mundial sostenible.

Autorització de vehicles

La circulació de vehicles i vianants està regulada en un protocol de condicions que es podrà consultar sencer al web municipal www.svh.cat. A continuació se’n destaquen els punts principals:

Qui pot accedir a la zona amb vehicle?

 • Les persones que tinguin un vehicle amb l’impost de circulació domiciliat en una adreça de la zona.
 • Les persones que acreditin que aparquen a la zona, malgrat no tenir-hi domiciliat el seu cotxe.
 • Les persones residents a la zona afectada i que no hi tinguin cap vehicle domiciliat, podran acreditar-ne un per accedir-hi.
 • Transport públic, serveis municipals i serveis d’emergència, les 24 hores.
 • Vehicles de càrrega i descàrrega, de 9.30 a 12 h.

Cal tenir-hi autorització?

 • Sí. No cal, però, cap distintiu. El veïnat ha de facilitar prèviament al SIAC quin és el model i la matrícula del seu vehicle. S’ha d’emplenar una instància genèrica i lliurar-la al SIAC o a través del web svh.cat. L’Ajuntament respondrà en el termini legalment establert.
 • Qui ja va acreditar el seu vehicle l’any 2019 no cal que ho torni a fer; només s’ha de tornar a presentar una instància si s’ha canviat de vehicle.

Com puc fer un tràmit electrònicament amb l’Ajuntament?

https://svh.cat/tens-dubtes-a-lhora-de-fer-un-tramit/

Es perden places d’aparcament?

 • No, ja que actualment no n’existeixen en aquesta zona.
Posted in Territori i mobilitat