- L’Ajuntament aprova la segona pròrroga del contracte de servei d’atenció jurídica del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD)
Els vials del carrer del Riu que connecten l’espai entre la carretera de Sant Boi, la plaça de la Vila Vella i l’aparcament de l’Ateneu s’han incorporat al patrimoni municipal. El Ple ordinari del 17 de febrer ha aprovat per unanimitat aquesta mesura, que ara dona seguretat jurídica perquè l’Ajuntament pugui mantenir i millorar aquests espais d’ús públic, després d’un llarg procés administratiu que arrenca als anys 70, quan es va acabar la construcció dels pisos i la constructora no va cedir al consistori la titularitat dels vials entre edificis. L’alcalde, Miguel Comino, explica que ara “l’Ajuntament ja té l’obligació i la possibilitat real de fer el manteniment adequat en aquestes zones”. L’alcalde afegeix: “La intenció és que aquest model serveixi per resoldre altres situacions similars. Hi ha uns quants espais comuns que quan es va acabar l’obra no es va fer la cessió de l’espai al municipi”.
Tots els grups municipals celebren la mesura. La portaveu de Junts x Sant Vicenç, Maite Aymerich considera que “hi ha un grau d’incertesa”, però espera que “tot vagi bé i que no surti cap nyap”. De la seva banda, el portaveu d’En Comú Podem, Jordi Gil, diu: “Entenem que és una solució que resol els problemes, que és beneficiosa pels veïns i veïnes”.
Continuïtat al Servei d’Informació i Atenció a les Dones
El Ple ha aprovat una segona pròrroga, per un any més, del servei d’atenció jurídica del SIAD a prop teu, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones. Aquesta pròrroga surt endavant amb els vots de PSC, Junts x Sant Vicenç, Ciutadans i la regidora no adscrita.
La regidora de Feminisme, Patricia Higueras, explica que es tracta d’un “servei molt necessari” i afegeix: “L’equip del SIAD és un equip fort i cohesionat que treballa en xarxa amb diferents agents”. Higueras considera que “aquest servei es fa imprescindible després de la crisi social i econòmica causada per la Covid-19”.
De la seva banda, el portaveu d’En Comú Podem, Jordi Gil, argumenta l’abstenció del seu grup per considerar que el contracte “no s’adequa a la situació actual” perquè “és de fa tres anys”, abans de la pandèmia, i afirma que “l’equip segurament es queda curt” per prestar servei a l’augment de casos que s’adrecen al SIAD. Gil demana una “nova licitació d’aquest contracte” el més ràpidament possible per adequar-se a les noves necessitats. En aquest sentit, la regidora de Feminisme explica que moltes de les atencions que es fan al SIAD són “en relació a necessitats amb l’habitatge”, per això “s’ha incorporat una persona” de la regidoria d’Habitatge “per fer aquestes atencions”, al marge del contracte d’atenció jurídica objecte de pròrroga.
El SIAD es troba a la Foneria, al carrer del Claverol, 6-8. Està format per un equip de professionals que faciliten a les dones informació, i duen a terme accions de sensibilització i assessorament jurídic per garantir els seus drets civils i personals, així com assegurar la igualtat d’oportunitats entre els homes i les dones. Les persones interessades poden contactar amb el SIAD per telèfon (93 602 92 00 – 93 602 92 16) o correu electrònic (igualtat@svh.cat – atencioaladona@svh.cat).
El govern actualitza la seva organització
L’alcalde ha donat compte al Ple dels canvis recents al govern, amb una redistribució de tasques entre els vuit regidors i regidores socialistes, després de la sortida del govern de Carmen Soffiati i Antolín Jiménez, els dos regidors de Ciutadans que van dimitir de les seves responsabilitats a l’executiu i van passar a l’oposició. En aquest sentit, el Ple ha aprovat els nous règims de dedicació i les retribucions dels regidors i regidores, així com la contractació d’un càrrec eventual, que s’encarregarà d’impulsar els projectes previstos de transició energètica. Aquesta contractació es fa sense incrementar la partida destinada a les retribucions del càrrecs electes i eventuals. De fet, es destinaran menys diners al pagament de les retribucions.
Els punts s’han aprovat amb els vots favorables del govern i d’En Comú Podem, i els vots en contra de Junts x Sant Vicenç i Ciutadans.
Nomenclàtor i memòria històrica
El govern ha donat compte al Ple municipal de l’informe sobre els noms dels carrers de Sant Vicenç dels Horts i la seva adequació a la Llei de Memòria Democràtica. La comissió de treball que ha elaborat l’informe ha analitzat 25 noms de carrers i places i proposa canviar-ne nou per adequar-los a la Llei de Memòria Democràtica. Els noms de carrers que la comissió proposa canviar són: Alexandre Planas, Antoni Mampel, Enric Aymerich i Rigol, Joan Nicolau i Costa, Mestre Ramon Camps, Mossèn Josep Duran, Mossèn Manuel Gasset, Ramon Poch i la plaça Doctor Rafael Lagunilla. A més, la comissió considera prescindibles els noms dels carrers d’Abadessa Reverter, Lluís Raventós i Tuset, Miquel Julià, i la plaça dels Esposos Jaume Ribas i Francesca Asensio.
L’alcalde agraeix la feina feta per la comissió i diu: “El que toca és fer una convocatòria amb tots els grups municipals per parlar-ne sobre què cal fer amb aquestes conclusions”. Miguel Comino creu que “hi ha pocs dubtes” que “s’haurà de fer algun procés de participació” per acordar els canvis per “noms de dones de rellevància” i complir amb el compromís de “feminitzar el nomenclàtor del nostre municipi”.
Segona licitació del bar de La Barruana
El Ple dona llum verda a l’inici de la nova licitació del contracte d’explotació del bar del Camp Municipal de Futbol de La Barruana. L’anterior licitació va quedar deserta i ara s’han rebaixat els requisits econòmics exigits a les empreses o persones licitadores, per facilitar la presentació de més ofertes. Han votat a favor els regidors i regidores de govern (PSC i regidora no adscrita) i Junts x Sant Vicenç. En Comú Podem ha votat en contra i Ciutadans s’hi ha abstingut.
Aprovat el nou càlcul de la plusvàlua
El Ple ha aprovat provisionalment l’ordenança que modifica el càlcul de la plusvàlua, segons el model d’ordenança elaborat per la Diputació de Barcelona. El punt s’ha aprovat amb els vots del govern i d’En Comú Podem, mentre que Junts x Sant Vicenç i Ciutadans hi han votat en contra. Aquesta modificació de la plusvàlua es fa després que el Tribunal Constitucional declarés l’anterior sistema de càlcul inconstitucional.
Arnau Mata, regidor de Junts, proposa “adaptar la recaptació d’aquest impost a la realitat de Sant Vicenç”, perquè considera que “els valors cadastrals” són “molt alts”, i reclama que l’Estat “es faci càrrec de la caiguda de la recaptació” en concepte de plusvàlues, “si finalment existeix” aquesta caiguda. En un sentit similar es manifesta Ciutadans. El seu portaveu, Antolín Jiménez, diu: “Podemos intentar mejorar algún aspecto de esta ordenanza, nos gustaría presentar alguna alegación, intentar llegar a algún consenso”.
El regidor d’Economia, Xavi Gómez, respon a Junts: “Si recaptem menys i a sobre demanes un gravamen més baix, la irresponsabilitat és absoluta”. La postura del govern, explica Gómez, és comparar “trimestralment les liquidacions de la recaptació” de la plusvàlua i reclamar “a l’Estat totes les mesures que siguin necessàries per equilibrar el pressupost”.
Atenció als col·lectius no digitalitzats
La unanimitat s’ha retrobat al Ple per aprovar una moció presentada per un veí, a través de Junts x Sant Vicenç, en defensa de garantir una correcta atenció de les entitats bancàries i les administracions a totes les persones, sense importar les seves habilitats digitals.
Una altra moció aprovada és la presentada per Ciutadans contra transfuguisme, que ha tirat endavant amb els vots de Ciutadans, Junts x Sant Vicenç i En Comú Podem, mentre que hi han votat en contra PSC i la regidora no adscrita.
Finalment, el Ple ha aprovat una proposta de resolució en suport a la reforma laboral i el diàleg social per la seva incidència al món local, amb els vots a favor de PSC, Ciutadans, En Comú Podem i la regidora no adscrita, i el vot contrari de Junts x Sant Vicenç.
http://mediateca.svh.cat/watch?id=MTJjYjk0ZTMtMzFmMi00YTg5LWE1YTgtMzc2YjVmMjU4OTI3