Sant Vicenç dels Horts comptarà amb dos habitatges d’emergència habitacional al carrer de Salvador Allende

  • El Ple de juliol també va donar llum verda al projecte de semaforització de la carretera de Sant Boi i a la licitació del nous sistema de gestió de cues i cita prèvia de l’Ajuntament

El Ple municipal de juliol ha aprovat el conveni de col·laboració a tres bandes entre l’Ajuntament, Càritas Diocesana de Sant Feliu i la Fundació Iris per disposar de dos immobles d’emergència habitacional per a famílies vicentines en risc d’exclusió. Els habitatges s’habilitaran al carrer de Salvador Allende, 8, on la Fundació Iris té previst obrir una residència adreçada a persones amb diversitat funcional. El conveni està valorat en 56.000 € anuals pels anys 2021 i 2022.

En 2006 la Fundació va construir tres mòduls per a una residència tutelada, però la Generalitat no ha concertat les places en tot aquest temps. Mentre no es defineixin aquestes places, l’Ajuntament farà us d’un dels mòduls per a fer front a l’emergència habitacional de persones i famílies que ho requereixen de manera urgent, especialment per a famílies monomarentals. Càritas es farà càrrec del segon mòdul i els espais estaran coordinats per la figura d’un/a educador/a social gràcies a l’aportació econòmica que farà Ciments Molins.

La regidora de Serveis Socials, Mireia Vergés, explicava tots els detalls del projecte: “El lloguer d’11 places l’assolirem des de l’Ajuntament, amb un cost de 3.000 € mensuals, i el de 9 places, Càritas, per un import de 2.700 € ”. A més, la regidora remarcava la importància del conveni a tres bandes perquè deixa “la porta oberta” a que la Fundació Iris pugui disposar d’un espai per donar una alternativa habitacional a persones amb diversitat funcional, que era el “primer objectiu” amb què es va idear l’equipament.

L’oposició va celebrar la mesura. Des de Junts x Sant Vicenç, Mei Cerdà animava el govern municipal a seguir treballant per respondre l’emergència habitacional. “Aquest conveni va en la línia de tota la feina que vam fer en l’anterior mandat però cal fer-ne molta més”, assegurava Cerdà. En aquest sentit, l’alcalde va reconèixer la feina feta per l’anterior equip de govern en matèria d’emergència habitacional però assegura que l’actual govern vol “anar més enllà”. Miguel Comino afegia: “Volem seguir donant resposta a les emergències que puguin sorgir però també iniciar projectes d’habitatge social que promoguin l’emancipació, sobretot entre el jovent”. Més crítics es van mostrar En Comú – Podem, que valoraven el projecte com una manera de donar-li resposta a un “problema històric” que tenia la Fundació Iris amb l’equipament al carrer de Salvador Allende però criticaven la relació amb Càritas. El portaveu del grup, Jordi Gil assegurava: “Hi ha entitats del Tercer Sector sense lligams amb l’Església que podrien fer-ho igual de bé o millor”. Alhora, Gil qualificava l’aportació econòmica de Ciments Molins com a “rentat de cara”. La regidora de Serveis Socials va intervenir per explicar que havia estat “la pròpia entitat” qui havia proposat el projecte i la relació amb la Fundació Iris, així que des del govern estaven “encantats” de comptar amb la seva implicació.

Semaforització de la carretera BV-2002

Un altre dels projectes que va tirar endavant el ple de juliol amb el consens de tots els grups  va ser el conveni entre l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona per al projecte de semaforització de la carretera de Sant Boi. El regidor de Mobilitat i Transport, Antolín Jiménez, assegurava que l’objectiu és “sincronitzar els semàfors per millorar-ne la mobilitat, facilitar que els vehicles travessin el municipi més àgilment i que les persones puguin creuar-la a peu de manera més segura”. Hi ha previstes actuacions de caire tècnic que volen incrementar l’eficiència i la coordinació entre els semàfors i també obra civil. Algunes de les més destacades són:

  • Instal·lar senyalització verticial i horitzontal
  • Habilitar nous passos de vianants, com a l’accés amb el carrer del Llobregat
  • Construcció de mitjanes per delimitar millor els espais entre la carretera, els laterals d’aquesta i algunes cruïlles
  • Obertura de la mitjana al carrer del Serral per facilitar l’accés dels vehicles a la carretera
  • Fer un carril bici al carrer Nou

La previsió és que la licitació del projecte per part de la Diputació de Barcelona estigui en marxa a finals d’any i que les actuacions es facin per fases. Jiménez afegia: “Un cop el trànsit sigui més àgil, llavors es començarà amb l’obra civil”. El cost de tot el projecte és de 495.209 €, dels quals l’Ajuntament n’assumirà 201.608,15 €.

Nou servei de gestió de cues i cita prèvia

La licitació per implementar un nou sistema per a la gestió de cues i per gestionar la cita prèvia als serveis d’atenció ciutadana de l’Ajuntament va tirar endavant al Ple de juliol. Els nous serveis volen regular el temps que es destina a cada cita i agilitzar l’atenció a la ciutadania. Quan un ciutadà o ciutadana demani cita prèvia per a fer qualsevol tràmit amb el consistori, s’enviarà un codi QR per correu electrònic i que hauran de passar per les tauletes que trobaran als edificis municipals de la Foneria, Can Comamala i Molí dels Frares. A més, els nous sistemes incorporen la possibilitat de fer enquestes i estadístiques perquè ciutadania i personal municipal pugui fer valoracions i millorar el servei d’atenció.

La regidora del SIAC i el SIAE, Lydia Vargas, es mostrava “molt contenta” amb la licitació dels dos nous serveis i assegurava: “No nos servirán para acabar con todos los problemas que actualmente tenemos en los servicios de atención ciudadana, pero sí con gran parte de ellos”. “Con el gestor de colas nuevo, podremos destinar cada mesa del SIAC o el SIAE a un tipo de trámite; ponemos los trámites más solicitados en una mesa, o los más rápidos, y así agilizamos”. Alhora, la responsable política dels serveis d’atenció ciutadana afirmava que el fet de poder quantificar el temps de cada atenció també permet “disposar d’una o dues agents al dia” per “fer front” a l’entrada de tràmits telemàtics, que assegura han augmentat “en un 70%” en l’últim any.

Arnau Mata (Junts x SVH) es mostrava partícip a “millorar tots els serveis d’atenció a la ciutadania” però assegurava que amb aquests dos serveis no s’està anant “al nucli del problema”. “Continuem tenint una web que no permet entrar tràmits específics, sinó que només deixa introduir una instància genèrica que després han de derivar les agents del SIAC”, criticava el regidor. En aquest punt, el regidor de Sistemes Informàtics, Antolín Jiménez, reconeixia la mancança però assegurava estar treballant “de valent” perquè es puguin fer instàncies específiques mitjançant el web municipal. “Queríamos poner en marcha la nueva web ya con este servicio, pero el problema es la empresa del BPM, que no es precisamente rápida”. Jiménez es mostrava esperançat en tenir aquest servei “més aviat que tard”. En Comú – Podem valoraven els nous serveis però instaven govern a acompanyar-los dels “recursos humans necessaris” pel bon funcionament dels serveis d’atenció a la ciutadania. “Està molt bé encaminar-nos cap a una administració cada cop més digital, però cal garantir alternatives per a la gent gran o les persones que no tenen accés a les TIC”, afegia Jordi Gil.

Compromís amb l’atenció primària

La situació als ambulatoris de Sant Vicenç dels Horts va ser un dels punts destacats de la sessió. SVECP-ECG i PSC- Sant Vicenç En Positiu presentaven una moció per a la normalització dels serveis sanitaris de l’atenció primària en nom d’una desena d’associacions veïnals de municipi. La proposta va néixer ja fa unes setmanes de les mobilitzacions que va convocar la Marea Blanca per la Sanitat pública arreu dels CAPS de Catalunya.

La principal reivindicació veïnal és la de la recuperació de la presencialitat als ambulatoris i eliminar les barres d’accés telemàtiques que “expulsen de la sanitat pública a la gent gran i les persones més vulnerables”. Al text es reconeix “l’enorme feina i esforç” que han hagut de fer el personal sanitari durant la pandèmia i, entre d’altres mesures, s’exigeix el “retorn a l’atenció presencial a demanda del pacient” i “recuperar la figura” de la metgessa o metge i el/la infermer/a de capçalera. També que es destini el 25% dels pressupostos de Salut de la Generalitat a l’atenció primària. La proposta va comptar amb els vots a favor de tots els grups del consistori.

Liquidació de la bonificació a PRYSMIAN

La bonificació de la plusvàlua a l’emrpesa PRYSMIAN va tornar al Ple. L’actual govern municipal ja va iniciar els tràmits de comprovació del compliment del conveni signat entre l’Ajuntament, PRYSMIAN i l’empresa  Ta Tung que justificava la condonació de la plusvàlua a l’empresa que marxava –PRYSMIAN– per motius “d’especial interès i d’utilitat pública”. Fins ara, l’actual govern ha derogat l’ordenança per ple i, amb aquesta aprovació, s’avança en els tràmits per requerir la liquidació de 409.000 € a PRYSMIAN.

Tot i que el punt es va aprovar amb els vots positius de tots els grups, Junts per Sant Vicenç va justificar  la decisió de bonificar l’empresa PRYSMIAN durant l’anterior mandat. Maite Aymerich va assegurar que estava “més que demostrada” la conveniència de declarar d’especial interès el fet que s’instal·lés l’empresa Ta-Tung (ara Pastas Gallo) a Sant Vicenç dels Horts per generar “ocupació i activitat econòmica”. “Aquest és un tema que el Partit Socialista va fer servir en el seu moment de campanya bruta contra el govern anterior i especialment contra un regidor”, afegia la portaveu de Junts x SVH. A més, Aymerich defensava: “S’ha passat de tenir una nau buida i incomplint normativa a generar ocupació i activitat econòmica”.

El posicionament de govern i d’En Comú – Podem va ser diferent. “Nosaltres mai hem menystingut Ta-Tung, sempre hem cregut que el fet que una empresa vingui a fer una inversió a Sant Vicenç dels Horts i generi ocupació és positiu”, assegurava Jordi Gil (SVECP-ECG). “S’hauria d’haver aplicat la bonificació a l’empresa que arribava, no a la que marxava”, afegia el regidor. El portaveu del grup es mostrava “content” de que ara s’iniciï aquest procediment i de “poder recuperar” una quantitat de diners “tan significativa”.

L’alcalde, Miguel Comino, també assegurava que el seu grup mai havia “menystingut” Ta-Tung i que, si de cas, menystenien “que PRYSMIAN fos la primera empresa en aplicar la Reforma Laboral impulsada per Rajoy”. “Va ser una ordenança creada ad hoc per PRYSMIAN”, afegia Comino. En aquest sentit, el regidor d’Economia i Hisenda, Xavi Gómez, assegurava que el compliment de l’empresa Ta-Tung amb els compromisos signats en arribar “no ha estat com s’esperava”.Dels 131 treballadors i treballadores, només 4 són de Sant Vicenç”, assegurava Gómez. A més, el regidor afegia que si haguessin condonat, d’alguna manera, l’empresa que arribava, “segurament Ta Tung hauria tingut més capacitat de contractació”.

El Ple es va iniciar amb un minut de silenci pels últims asssassinats masclistes a l’Estat, el d’una dona a Sabadell i d’una altrea a Pozuelo de Alarcón (Madrid) a mans de les seves parelles. Els 21 regidors i regidores del Ple també van mostrar el seu rebuig per l’assassinat homòfob de Samuel Luiz el passat 3 de juliol. Seguidament, la sessió va començar amb una declaració Institucional sobre la Setmana Europea de la Mobilitat, que se celebrarà a Sant Vicenç dels Horts del 16 al 22 de setembre. El lema d’enguany és ‘Seguretat i salut amb una mobilitat sostenible’ i l’objectiu principal és millorar la salut pública promovent les alternatives de transport com la bicicleta o el cotxe elèctric.

 

Podeu recuperar la sessió sencera del Ple de juliol aquí: https://bit.ly/pleSVH220721

Posted in Ple municipal