Prop de 3.400 alumnes inicien el curs escolar amb normalitat

 • L’avançament del curs una setmana, la jornada intensiva durant el setembre a educació primària, la reducció de les ràtios a P3  i la fi de les mesures de prevenció per la pandèmia són les principals novetats d’enguany

El nou curs escolar de primària i secundària ha començat avui amb normalitat a Sant Vicenç dels Horts. En total, 3.389 alumnes han iniciat estudis obligatoris als centres educatius del municipi. Després de dos anys, aquest serà el primer curs que engega sense cap restricció ni mesures de prevenció per la pandèmia. La regidora d’Educació, Patricia Higueras, celebra, ara sí, el retorn de la normalitat completa a les aules: “Al llarg dels últims cursos, la comunitat educativa de Sant Vicenç dels Horts ha demostrat  una capacitat ingent d’adaptació als canvis que imposava la pandèmia”. Higueras ha afegit: “Sovint les mesures i els protocols de la Covid desviaven els esforços dels centres educatius cap a tasques de gestió i no podien atendre de manera tant directa l’alumnat i les seves famílies”. “Ha arribat el moment en què les escoles i instituts puguin centrar-se en la seva principal i necessària tasca: garantir la qualitat educativa dels infants i joves”, assegura la regidora.

Enguany, també s’han reduït la ràtio d’alumnes a P3, que passa a ser de 20 alumnes o menys per aula. El departament d’Educació de la Generalitat ja ha avançat que l’objectiu és aplicar la reducció de ràtios de manera progressiva a la resta de cursos. Higueras valora la mesura: “La comunitat educativa porta reclamant la reducció de ràtios des de fa molt de temps, ha de contribuir a millorar l’atenció dels infants i les seves famílies i assolir l’èxit educatiu de tot l’alumnat”. No obstant això, la regidora es mostra escèptica en l’aplicació progressiva de la mesura: “Haurà de venir acompanyada d’un calendari d’aplicació i de recursos, cal més concreció per donar seguretat als centres educatius”.

Avançament del curs i jornada intensiva

Una de les principals novetats del curs 2022-23 és l’avançament de l’inici de les classes una setmana; avui ha començat l’alumnat d’educació infantil, de primària i de l’ESO i el dia 7 de setembre, ho farà l’alumnat de postobligatòria. El nou calendari escolar impulsat pel Departament d’Eduació de la Generalitat també comporta la implantació de la jornada intensiva durant el mes de setembre als centres d’educació primària públics, concertats i privats. Així doncs, l’horari durant aquest mes serà el següent per a les escoles públiques:

 • Horari de 9 a 13 h per l’alumnat que no es queda al menjador
 • Menjador fins a les 15h
 • De 15 a 16 h, una hora d’activitats de lleure

En el cas del Col·legi Sant Vicenç, l’horari de setembre serà de 9 a 13 h i lleure educatiu de 15 a 17 h, mentre que al Col·legi l’Immaculada serà de 9 a 14 h i de 16 a 17 h.

Gratuïtat a I2

Pel que fa a les llars d’infants, les escoles bressol municipals de l’Alegria i el Petit Mamut han començat el curs amb totes les places ocupades. Aquest serà el primer any de gratuïtat de la matrícula per a les famílies amb infants que comencin el curs d’I2. En aquest sentit, el Departament d’Educació ha manifestat la intenció de desplegar de manera progressiva la gratuïtat de les escoles bressol públiques al primer i segon curs del primer cicle d’educació infantil (I0 i I1).

Oferta d’educació postobligatòria

Entre les principals novetats del curs escolar també cal destacar que l’Institut Gabriela Mistral incorpora enguany dos nous cicles formatius de grau superior: el d’Administració de sistemes informàtics en xarxa i el d’Integració social. Aquests nous itineraris amplien l’oferta formativa de postobligatòria als instituts de Sant Vicenç dels Horts, que inclou:

 • 3 itineraris de PFI-PTT: Auxiliar de pastisseria i forneria, Auxiliar de muntatge i manteniment d’equips informàtics i Auxiliar de fabricació mecànica i instal·lacions electrotècniques
 • l’Itinerari Formatiu Específic (IFE)
 • Especialitats de batxillerat d’humanitats i ciències socials i de ciències i tecnologia
 • 13 títols d’ensenyaments professionals de 7 famílies d’àmbits molt diversos
 • L’oferta del Centre de Formació de Persones Adultes Garrosa.

Manteniment de les instal·lacions

Durant l’estiu, l’Ajuntament ha realitzat tasques de reparació i manteniment de les instal·lacions dels centre educatius d’educació primària del municipi (Més informació, aquí https://svh.cat/actualitat/noticies/lajuntament-posa-a-punt-les-escoles-de-sant-vicenc-dels-horts-per-comencar-el-curs/ ). Alhora, s’han finalitzat les obres d’adequació de les noves instal·lacions del PFI-PTT, ubicades a l’edifici dels antics Salesians. L’espai disposa de dos aules, sala de professors, una aula-taller d’informàtica i una aula-obrador de pastisseria.

D’altra banda, la Generalitat ha acabat aquest estiu les obres de la cuina i el menjador de l’Escola Sant Jordi i ha fet diverses actuacions al Centre Socioeducatiu del Rocio, on aquest curs es traslladen els cicles formatius de grau mig de l’Institut Gabriela Mistral.

Horari del bus urbà

Els centres d’educació secundària adaptaran els horaris lectius durant el primer dia del curs, el 7 de setembre. Per garantir les entrades i sortides de l’alumnat, el bus urbà modifica l’horari habitual: la línia ESC sortirà a les 8.30 h des de l’estació FGC Sant Vicenç dels horts i a les 14.38 h des del Frederic Mompou. A partir del 8 de setembre, el servei del Santvibus farà els horaris habituals:

 • La línia ESC sortirà a les 7.20 h des de l’estació FGC Sant Vicenç i a les 14.38 h des del Frederic Mompou
 • Circularan els reforços a les línies SV2, amb expedicions a les 7.10 i a les 14.10 h, i a l’SV3, amb una expedició de reforç a les 7.15 h

 

 

Posted in Educació