L’Ajuntament impulsa el Laboratori d’Art i d’Identitat, una proposta comunitària per a la inclusió sociolaboral

  • Persones que participen als plans d’ocupació municipals crearan una obra d’art a partir de la reflexió sobre la pròpia identitat i la relació amb l’entorn

L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts impulsa una nova activitat comunitària que utilitza l’art i la creativitat com a eines per a la inclusió sociolaboral. En el marc del Pla d’Acció Comunitària vinculat a Treball als Barris, el Consistori i la resta d’agents de la comunitat treballaran per millorar el creixement, l’autoconeixement i l’apoderament col·lectiu i individual.

De maig a octubre, s’està treballant la part individual. Un grup amb diversitat de procedències, gènere, edats i caràcters participarà a un total 10 sessions al Centre Socioeducatiu del Rocio, en què reflexionaran sobre qüestions com ara el dret a la presència, la inclusió i l’exclusió, el propi cos, el llenguatge o també la relació amb l’entorn i l’espai. Tot plegat, per acabar construint una obra d’art, ja sigui una performance, una exposició, un documental participatiu o qualsevol altre format artístic que el grup decideixi.

El Laboratori d’Art i d’Identitat permet crear un espai de confiança i divers, entenent l’art com una dimensió bàsica de la persona i de la vida en comunitat. L’objectiu és aconseguir que les participants reflexionin, debatin i expressin les seves inquietuds a través de diferents propostes i dinàmiques artístiques. Així doncs, les sessions estan dissenyades en un recorregut teóric-pràctic amb quatre parts:

  • Reflexió al voltant de la idea d’identitat.
  • Expressió d’emocions.
  • Coneixement de referents i propostes artístiques contemporànies que treballen per a la inclusió social i l’accés a la cultura com ara la performance, les instal·lacions artístiques o els documentals socials.
  • Decisió i elaboració de l’obra d’art.

La regidora de Participació Ciutadana i Convivència, Paqui Capellades , destaca el caràcter innovador del Laboratori d’Art i Identitat: “ Ens hem de reinventar, buscar feina és molt més complicat que abans, requereix moltes capacitats diferents i adaptar-te ràpid a un context que està en constant canvi. La creació i l’enfortiment de les xarxes de suport són fonamentals per a la inclusió de qualsevol persona al seu entorn més immediat ”. La regidora també ha afegit la importància de treballar l’interior de les persones: “ Comptar amb aquestes xarxes té molt a veure amb “l’exterior” però també amb els recursos propis de cada persona per identificar-les i poder-les aprofitar. Propostes com el Laboratori d’Art i d’Identitat ajuden en aquesta part més individual, ja que ser creatiu o creativa en la cerca d’oportunitats pot ser una gran eina per tenir èxit .”

El Laboratori vincula uns projectes subvencionats pel Servei d’Ocupació de Catalunya (Treball als Barris i Treball i Formació, SOC-Dona) i un Pla d’Ocupació Local. Aquests projectes tenen com a element comú la connexió amb el projecte CIVITAS de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts.

Posted in Convivència i civisme