L’Ajuntament condemna l’assassinat masclista d’una dona a Tudela (Navarra)

  • Es tracta la primera dona morta a mans de la seva parella d’aquest 2022

L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts condemna l’assassinat masclista de la Sara Pina, una dona de 38 anys, a la ciutat de Tudela (Navarra). Es tracta del primer feminicidi de l’any, registrat el passat 8 de gener i confirmat darrerament per la Delegació del Govern per la Violència de Gènere. Recordem que la xifra de dones assassinades per les seves parelles o exparelles a Espanya va ser de 43 l’any passat, i des del 2003 han mort a Espanya per violència masclista 1.126 dones.

La policia va aconseguir detenir al seu marit, presumpte autor del crim, que s’havia fugat a França. No consten denúncies prèvies, i el matrimoni no tenia fills ni filles. La Sara era mestra en una localitat propera, fet pel qual moltes persones la coneixien i el succés ha causat un gran trasbals a la zona.

Els feminicidis, la punta de l’iceberg

L’assassinat masclista, el feminicidi, és la manifestació més extrema i brutal de la violència de gènere, però existeixen comportaments quotidians i violències que, en diferents nivells de gravetat, creen el clima idoni perquè es normalitzi el masclisme a la nostra societat. L’agressió física, el control psicològic, les humiliacions i insults, són altres violències masclistes greus. Alhora, la sexualització dels cossos de les dones a la publicitat i altres espais, la seva mercantilització, els estereotips de gènere en l’educació o l’humor sexista també contribueixen a aquesta xacra social i són part de l’entramat que legitima la violència masclista i, en conseqüència, l’assassinat.

Ajuda contra la violència masclista

Les dones que pateixen qualsevol tipus de violència masclista i tota la ciutadania tenen a disposició diferents serveis telefònics d’atenció i emergència. Són:

  • El 900 900 120. És gratuït, confidencial i presta atenció les 24 h del dia davant de qualsevol tipus de violència masclista.
  • En cas d’emergència, truqueu al 112.
  • També podeu trucar a la Comissaria de Mossos d’Esquadra de Sant Vicenç dels Horts (93 567 58 20) o a Serveis Socials (93 672 23 11).
  • El Servei de Primera Acollida del SIAD municipal. Podeu enviar un correu a igualtat@svh.cat o atencioaladona@svh.cat indicant nom i cognoms, telèfon de contacte i motiu de la consulta. També podeu trucar al telèfon 93 602 92 16 directament.
  • A nivell comarcal, el telèfon del SIAD del Consell Comarcal del Baix Llobregat és el 93 557 24 20

 

Posted in Igualtat