L’Ajuntament condemna l’assassinat masclista d’una dona a Elx el dia de Nadal

  • Aquest any, 43 dones han mort a mans de les seves parelles o exparelles. El recompte oficial des de 2003 puja a 1.125 assassinades.

L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts condemna l’assassinat masclista d’una dona  de 25 anys a la ciutat d’Elx (Alacant). Amb aquest feminicidi, la xifra de dones assassinades per les seves parelles o exparelles a Espanya puja a 43 en aquest 2021. Des del 2003, han mort a Espanya per violència masclista 1.125 dones.

La policia ha detingut la parella de la víctima aquest dijous, cinc dies després de l’assassinat. L’home s’havia atrinxerat en un habitatge d’Elx i ha disparat vàries vegades als agents que envoltaven l’edifici. Finalment l’han detingut, sense causar danys personals.

La dona, assassinada d’un tret al cap, tenia un fill i una filla menors d’edat. La xifra de menors d’edat que han quedat orfes per culpa de la violència masclista puja a 30 aquest any. Segons la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere, “no existien denúncies prèvies per violència de gènere contra el presumpte agressor”.

Els feminicidis, la punta de l’iceberg

L’assassinat masclista, el feminicidi, és la manifestació més extrema i brutal de la violència de gènere, però existeixen comportaments quotidians i violències que, en diferents nivells de gravetat, creen el clima idoni perquè es normalitzi el masclisme a la nostra societat. L’agressió física, el control psicològic, les humiliacions i insults, són altres violències masclistes greus. Alhora, la sexualització dels cossos de les dones a la publicitat i altres espais, la seva mercantilització, els estereotips de gènere en l’educació o l’humor sexista també contribueixen a aquesta xacra social i són part de l’entramat que legitima la violència masclista i, en conseqüència, l’assassinat.

Ajuda contra la violència masclista

Les dones que pateixen qualsevol tipus de violència masclista, i tota la ciutadania, tenen a la seva disposició diferents serveis telefònics d’atenció i emergència. Són:

  • El 900 900 120. És gratuït, confidencial i presta atenció les 24 h del dia davant de qualsevol tipus de violència masclista.
  • En cas d’emergència, truqueu al 112.
  • També podeu trucar a la Comissaria de Mossos d’Esquadra de Sant Vicenç dels Horts (93 567 58 20) o a Serveis Socials (93 672 23 11).
  • El Servei de Primera Acollida del SIAD municipal. Podeu enviar un correu a igualtat@svh.cat o atencioaladona@svh.cat indicant nom i cognoms, telèfon de contacte i motiu de la consulta. També podeu trucar al telèfon 93 602 92 16 directament.
  • A nivell comarcal, el telèfon del SIAD del Consell Comarcal del Baix Llobregat és el 93 557 24 20

 

Posted in Igualtat