L’Ajuntament condemna els assassinats masclistes de tres dones a Almería, Málaga i Ciudad Real

  • El nombre de feminicidis que hi ha hagut aquest any és de 18, i 1.148 des que es porta el recompte oficial

L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts lamenta i rebutja profundament els tràgics assassinats masclistes ocorreguts en les darreres hores. Concretament, ha mort una dona de 50 anys a mans del seu marit a Almería; també una altra dona de 50 anys a mans de la seva parella a Vélez-Málaga; i una altra dona de 48 anys, també morta per la seva parella, a Ciudad Real. La Delegació del Govern Contra la Violència Masclista xifra en 18 les dones assassinades aquest 2022, i 1.048 des que en porta un recompte, iniciat l’any 2003.

Per una banda, un home de 52 anys va matar la seva dona, de 50 anys, a la localitat de Tíjola (Almería). El matrimoni tenia dos fills majors d’edat, i un d’ells va ser qui va trobar el cos sense vida de la seva mare a casa. L’home es va entregar posteriorment a la policia, i va quedar detingut en aquell moment després de confessar el crim.

En segon lloc, avui ha passat a disposició judicial un home de 52 anys acusat d’haver matat la seva dona, de 50 anys, a la localitat malaguenya de Vélez-Málaga. Va intentar escapar després de cometre el crim però va caure, lesionant-ne, i permetent que els cossos policials el detinguessin de seguida. La dona tenia tres fills majors d’edat i un de menor, i s’ha confirmat que havia interposat denúncies prèvies contra l’agressor.

Per últim, la policia va trobar el passat 29 de maig el cos sense vida d’una dona de 48 anys al magatzem d’un restaurant a la localitat de Tomelloso (Ciudad Real). De seguida es va emetre una ordre de recerca i captura contra el seu home, de 43, qui finalment va aparèixer en un altre indret penjat. La víctima tenia un fill menor d’edat i una filla major d’edat.

Amb aquests casos, la Delegació del Govern Contra la Violència Masclista xifra en 17 els menors que han quedat orfes per culpa de la violència de gènere aquest any, i 354 des del 2013.

Els feminicidis, la punta de l’iceberg

L’assassinat masclista, el feminicidi, és la manifestació més extrema i brutal de la violència de gènere, però existeixen comportaments quotidians i violències que, en diferent grau de gravetat, creen el clima idoni perquè es normalitzi el masclisme a la nostra societat. L’agressió física, el control psicològic, les humiliacions i insults, són altres violències masclistes greus. Alhora, la sexualització dels cossos de les dones a la publicitat i altres espais, la seva mercantilització, els estereotips de gènere en l’educació o l’humor sexista també contribueixen a aquesta xacra social i són part de l’entramat que legitima la violència masclista i, en conseqüència, l’assassinat.

Ajuda contra la violència masclista

Les dones que pateixen qualsevol tipus de violència masclista i tota la ciutadania tenen a disposició diferents serveis telefònics d’atenció i emergència. Són:

  • El 900 900 120. És gratuït, confidencial i presta atenció les 24 h del dia davant de qualsevol tipus de violència masclista.
  • En cas d’emergència, truqueu al 112.
  • També podeu trucar a la Comissaria de Mossos d’Esquadra de Sant Vicenç dels Horts (93 567 58 20) o a Serveis Socials (93 672 23 11).
  • El Servei de Primera Acollida del SIAD municipal. Podeu enviar un correu igualtat@svh.cat o atencioaladona@svh.cat indicant nom i cognoms, telèfon de contacte i motiu de la consulta. També podeu trucar al telèfon 93 602 92 16 directament.
  • A nivell comarcal, el telèfon del SIAD del Consell Comarcal del Baix Llobregat és el 93 557 24 20.

Concentració a la plaça de Narcís Lunes

Per rebutjar tots els casos de violència masclista, la Taula d’Igualtat de Sant Vicenç dels Horts convoca una concentració a la plaça de Narcís Lunes, el primer dimecres de cada mes. Així, s’anima a tota la ciutadania a participar de l’acte que es farà el proper 1 de juny, a les 20 h.

Posted in Igualtat