- El ple de maig va aprovar de manera inicial la memòria justificativa perquè l’Ajuntament sigui soci de l’empresa d’energia sostenible promoguda per l’Àrea Metropolitana de Barcelona
L’adhesió de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts a l’empresa pública Tractament i Selecció de Residus (TERSA) avança a bon ritme. El ple de maig va aprovar per unanimitat la memòria justificativa perquè el consistori passi a formar part de l’accionariat de l’empresa d’energia sostenible i així, poder connectar-se a la distribuïdora pública Barcelona Energia. Al document que va aprovar-se de manera inicial durant la sessió, s’especifica que l’objectiu de l’adhesió a TERSA i, per tant, pel canvi de model energètic, és triple:
- reduir el consum d’energia
- generar energia 100% renovable i local, impulsant l’autoconsum
- contribuir al paper de l’administració pública com a generadora d’energia
La regidora de Serveis Municipals, Mireia Vergés es mostrava “satisfeta” d’estar complint les previsions per a la incorporació a TERSA. “Al març vam aprovar l’inici de l’expedient administratiu i això ens portava a crear una comissió per redactar la memòria justificativa, que és el document que aprovem avui”, explicava Vergés. La responsable de Serveis Municipals afegia: “Seguim fent passes i avançant en els pocs tràmits que ens queden i, si tot va bé, a principis de juliol ja hauríem d’estar connectades a TERSA i Barcelona Energia”.
La incorpració a TERSA és un dels deu acords que es preveuen al Pla de Sostenibilitat Ambiental entre el PSC-Sant Vicenç En Positiu i Sant Vicenç En Comú Podem, signat fa tot just un any. El document preveia invertir a Sant Vicenç dels Horts 1.750.000 € per tirar endavant iniciatives ambientals, com ara la obertura de l’Oficina de Transició Ecològica o la instal·lació de plaques d’energia fotovoltaica a les cobertes de sis edificis municipals. En aquest sentit, des de Sant Vicenç En Comú Podem, Jordi Gil va reiterar la seva satisfacció: “Seguim dient que estem contents i que això avança a un ritme que ens agrada, només esperem que no hi hagi al·legacions i puguem acabar els tràmits tan aviat com sigui possible”. El document està ara en període d’exposició pública de 30 dies i, si no hi ha al·legacions, s’aprovarà de manera definitiva.
Suport al Consell Consultiu de la Gent Gran
Una de les dues declaracions institucionals que van iniciar la sessió va ser en suport del Consell Consultiu de la Gent Gran del Baix Llobregat. Aquest òrgan participatiu es va crear l’any 1995 i, entre les seves funcions, està la realització d’informes, dictàmens, recomanacions i propostes que afectin les persones grans de la comarca. Durant el 2021, el Consell ha elaborat tres dictàmens: un en referència a la bretxa digital, un altre sobre l’estat de la sanitat i un més sobre la Llei de Gent Gran de Catalunya. Amb aquesta declaració, l’Ajuntament es compromet a donar suport a aquests dictàmens i iniciar les accions d’acompanyament que siguin necessàries per donar-hi compliment.
En aquest punt, la regidora de Gent Gran, Mireia Vergés, va agrair la “immensa tasca” que fa el Consell Consultiu de la comarca i els casals de gent gran de Sant Vicenç dels Horts per “millorar les condicions de vida” de la gent gran.
Dia d’Europa
La segona declaració va ser en motiu de la commemoració del Dia d’Europa, que se celebra el 9 de maig. El text reivindica la Unió Europea com un “espai de pau” i de “solidaritat” entre els pobles i posa en valor el paper dels ajuntaments per aconseguir-ho. “És en els nostres pobles i ciutats on es concreta el projecte europeu i, per tant, hem de treballar intensament perquè aquest model de vida es preservi i millori i, alhora, serveixi per construir ponts amb els nostres veïns i veïnes”, s’estableix a la declaració.
En aquest sentit, l’alcalde, Miguel Comino, assegurava que Sant Vicenç dels Horts està fent passes per commemorar l’efemèride: “Enguany, hem aprofundit en la commemoració del Dia d’Europa amb una setmana d’activitats gastronòmiques, esportives i mediambientals per remarcar el paper i els valors de la Unió Europea des del nostre municipi”.
Recuperació de la caserna de la Guàrdia Civil
En l’apartat de mocions, el Ple de maig va aprovar que l’Ajuntament iniciï els tràmits per recuperar l’antiga caserna de la Guardia Civil a Sant Vicenç dels Horts per fer-hi habitatge social. La proposta va comptar amb els vots favorables dels grups proposants, En Comú Podem i Junts x Sant Vicenç, i amb la negativa del PSC i la regidora no adscrita, Lydia Vargas. No se sap el posicionament dels dos regidors de Ciutadans al respecte, ja que no van assistir a la sessió per motius personals.
El text que va passar per la sessió insta el consistori a iniciar els tràmits amb el govern d’Espanya per recuperar la cessió d’ús o de propietat de la caserna, al·legant que la Guàrdia Civil ja no presta servei a Sant Vicenç dels Horts des de 2007 i que, per tant, l’edifici no compleix el propòsit amb què es va cedir en el seu moment, l’any 1989.
En aquest sentit, el portaveu del PSC, Isidre Bautista, negava la major i assegurava que la Guàrdia Civil sí té competències que afecten “directament” la seguretat de la ciutadania vicentina. “Bona prova és que formen part activa de les Juntes Locals de Seguretat”, deia el regidor portaveu. Alhora, Bautista es mostrava rotund i establia: “El que busca aquesta proposta és fer fora la Guàrdia Civil de Sant Vicenç dels Horts, perquè si us haguéssiu informat bé, sabríeu que dels 34 habitatges que hi ha, 34 estan ocupats per famílies vicentines”, deia el regidor socialista.
Des dels grups proposants, Jordi Gil (SVECP-ECG), assegurava que la recuperació de la caserna no és “un tema nou”, però creia que calia “posar-ho sobre la taula”, aprofitant que ara hi havia un “govern d’esquerres a l’Estat”. “En un municipi limitat urbanísticament com Sant Vicenç dels Horts, calen alternatives sostenibles per augmentar el parc d’habitatge públic, com ara recuperar i rehabilitar espais en desús com la caserna”, argumentava el regidor dels Comuns. Gil va afegir: “L’any 2013, es va aprovar una altra proposta de resolució al respecte al Parlament de Catalunya, llavors amb els vots favorables d’ICV, ERC, CiU, PSC i l’abstenció de Cs, no entendríem que ara es canviés el posicionament”. En resposta, Isidre Bautista (PSC) explicava que, quan eren a l’oposició, no disposaven de les mateixes dades que ara, com a govern municipal, els han facilitat els comandaments de la Guàrdia Civil sobre el nivell d’ocupació de la caserna.
Arnau Mata, de Junts x Sant Vicenç, apostava per una “transició tranquil·la” de l’espai de la caserna. “No estem parlant de fer fora cap família, això que quedi clar, sinó que volem que hi hagi un acord amb l’Estat i que, cada cop que un habitatge es quedi desocupat, d’ara en endavant, l’Ajuntament gestioni l’entrada d’una família vicentina que ho necessiti”, explicava el regidor de Junts. “Lamentem veure com avui el PSC es baixa del carro i no entenem que no aprofitin l’oportunitat que governen ells a l’Estat per reclamar la gestió de la caserna”, afegia Mata.
L’alcalde, Miguel Comino, va assegurar que la moció “posa el focus” sobre famílies vicentines “per la seva professió”. “Estan aquí, viuen aquí, porten els seus infants a les escoles del municipi i em sembla que aquest escarni, aquest apuntar cap a un col·lectiu específic és, potser, perquè no us agrada la feina que fan i allò que representen”, valorava Comino.
Podeu recuperar la sessió sencera a Ràdio Sant Vicenç (bit.ly/pleSVH190522), a la videoacta de l’Ajuntament (https://bit.ly/3lu7Lyq ) o al canal de Yotube de l’ACA Sant Vicenç (https://bit.ly/39E6iTm).