Sant Vicenç dels Horts fa campanya contra els incendis forestals

  • Una patrulla vigila a l’estiu les zones boscoses del municipi i també informa al veïnat perquè col·labori en la prevenció dels focs a l’entorn natural
  • L’Ajuntament ha organitzat avui una xerrada al Molí sobre consells de seguretat, adreçada a la ciutadania
  • A finals d’abril es va renovar el conveni de col·laboració amb els Bombers Voluntaris i continua vigent el Pla de Prevenció d’Incendis Forestals 2020-25

Una patrulla antiincendis vigila des del juny els espais forestals del municipi, en el marc del Pla d’informació i vigilància contra els incendis forestals (PVI 2021), finançat per la Diputació de Barcelona i que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts. El dispositiu, format per dues persones, estarà operatiu fins a l’1 de setembre i la seva missió és evitar els incendis als boscos.

L’alcalde de la ciutat, Miguel Comino, i la regidora de Medi Ambient, Sostenibilitat i Espai Natural, María Peláez, van rebre els agents en l’inici del dispositiu i els van animar a treballar conjuntament amb Ajuntament i veïnat per protegir els boscos. Per Peláez, “la feina de prevenció és clau i d’aquí la importància d’aquesta patrulla que informa al veïnat sobre com evitar riscos innecessaris; tota prevenció, per petita que sigui, ajuda”. D’altra banda, la regidora ha destacat la importància de la col·laboració ciutadana: “En els primers moments d’un incendi, és vital que el veïnat sàpiga com actuar i, sobretot, a qui ha d’avisar, concentrant la comunicació en el 112”. I ha afegit: “Ens juguem la vida de moltes persones i la salut dels nostres boscos i muntanyes”.

Un vehicle identificat com a PVI recorre aquests dies les zones de Sant Vicenç dels Horts que limiten amb els boscos, així com les de poblacions veïnes (Santa Coloma de Cervelló i Torrelles de Llobregat). En el seu itinerari vigilen l’espai natural i també informaran al veïnat perquè col·labori en la prevenció dels focs a l’entorn natural. El dispositiu també compta amb torres de vigilància i un centre de control comarcal, ubicats en fora de Sant Vicenç dels Horts.

Xerrada sobre consells de seguretat

D’altra banda, l’Ajuntament ha organitzat per avui una xerrada sota el títol “Consells d’autoprotecció davant els incendis forestals”. La sessió està adreçada a la ciutadania i tindrà lloc a les 18 h, a l’Auditori del Molí dels Frares. L’aforament és limitat i cal confirmar assistència a participacio@svh.cat.

La patrulla del PVI també desenvolupa accions informatives amb el veïnat, a qui explica quines mesures cal prendre per evitar riscos d’incendi al bosc. També es duen a terme accions dissuasives i d’anticipació, per evitar l’inici dels focs forestals.

També el Consistori va renovar a finals d’abril el conveni de col·laboració amb els Bombers Voluntaris, una entitat que duu a terme projectes de protecció del medi ambient i sensibilització ciutadana. Podeu llegir la informació aquí.  També destaca el paper del voluntariat de l’Associació de Defensa Forestal, que durant el període d’alt risc d’incendi forestal col·labora més activament amb els municipis en la vigilància i detecció d’incendis, així com en el suport als bombers pel que fa a l’extinció.

Cal recordar que Sant Vicenç dels Horts disposa des de l’any passat d’un Pla de Prevenció d’Incendis Forestals, vigent fins al 2025. Aquest és un document estratègic que recull les actuacions necessàries per garantir la seguretat de les persones i els béns davant el risc d’incendi. Gràcies a això es pot accedir al suport econòmic de la Diputació, amb el qual s’han fet actuacions de manteniment, consolidació i millora de la xarxa viària bàsica i de subministrament d’aigua.

 

Enllaç a consells d’autoprotecció de protecció civil:

http://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/proteccio_civil/consells_autoproteccio_emergencia/riscos_naturals/incendi_del_bosc/

 

Posted in Medi ambient