Llum verda als comptes municipals per 2022

 • Les ordenances fiscals i els pressupostos per aquest any es van aprovar de manera definitiva en un ple extraordinari

Els comptes municipals van passar el darrer tràmit durant el ple extraordinari del 8 de febrer, després de tres mesos des de la seva aprovació inicial. La previsió d’ingressos i despeses així com els impostos i les taxes municipals que s’aplicaran aquest any va tirar endavant amb els vots favorables del govern i de Sant Vicenç En Comú Podem. Els comptes, que pugen a 36.387.020 €, estan basats en cinc premisses bàsiques:

 • Es preveuen prop de 3,5 M € per portar a terme projectes inclosos en el Pla de Sostenibilitat Ambiental, com ara Instal·lacions fotovoltaiques a les escoles públiques d’infantil i primària, la reforma integral del c. Barcelona entre Lluis Companys i Àngel Guimerà, el Parc del Molí dels Frares i l’arranjament del camí forestal que uneix Sant Roc amb la passarel·la de FGC. També s’impulsaran projectes amb recursos propis com ara l’adquisició de patrimoni (per exemple pisos de tempteig), la renovació de l’enllumenat públic o la renovació de xarxes d’aigua i clavegueram.
 • Ocupació. Es donarà continuïtat al suport extraordinari al comerç local, amb subvencions Covid-19, amb prop de 20.000 euros; es posarà en marxa l’Espai El Molí Coworking, al Molí dels Frares, per donar suport a projectes d’emprenedoria; i s’ampliarà el projecte Treballa’t, complementari als plans d’ocupació tradicionals. Al 2021 més de 100 persones han trobat feina gràcies a aquesta iniciativa.
 • Educació. Se seguirà apostant pels convenis nominatius amb les escoles, que els permeten planificar millor i distribuir els recursos per endegar nous projectes; i es donarà el tret d’inici a la construcció de la nova escola bressol municipal Petit Mamut.
 • Consolidació dels serveis públics. Es treballarà per la millora de l’atenció a la ciutadania i es reforçarà la seguretat ciutadana, amb un creixement important dels recursos humans de gairebé el 13% sobre l’any anterior.
 • Protecció social i manteniment de la vida associativa: Es donarà compliment al Pla d’Actuació Municipal seguint els Objectius de Desenvolupament Sostenible, es donarà impuls definitiu a la Zona Preferent de Vianants de Vila Vella, i es crearà l’Oficina de Transició Ecològica.

Segons el regidor d’Hisenda i Economia, Xavi Gómez, els pressupostos responen als objectius del mandat: “Volem una ciutat metropolitana, oberta, solidària, respectuosa, feminista, social i sostenible”, afirmava el regidor. Alhora, Gómez remarcava: “La nostra prioritat principal és seguir donant resposta a les conseqüències que ens ha deixat la pandèmia sense deixar de banda el Sant Vicenç del futur”.

Des de Junts x Sant Vicenç, Maite Aymerich: “No respon a les necessitats de la gent, que ho està passant molt malament, i tampoc s’equipara la despesa social a la del 2019, quan governàvem nosaltres, i encara no hi havia pandèmia”. “El que votem avui són els pressupostos que vam discutir a l’octubre, cuinats entre PSC i Ciutadans sense cap tipus de procés de negociació”, afegia Aymerich. La portaveu del principal grup de l’oposició acusava l’alcalde no tenir “ni iniciativa, ni capacitat ni voluntat” de generar grans consensos.

L’alcalde considerava que la radiografia dels comptes que feia Junts per Sant Vicenç era “catastrofista” i en to de “campanya electoral”. “Dos no pacten si un no vol”, va repetir fins a tres vegades Miguel Comino. “Amb els Comuns hem arribat fins a cinc acords rellevants, tot i que el seu grup també està a l’oposició: el de cartipàs, el del Pla de Sostenibilitat Ambiental, el Pacte per la Reconstrucció Social i la reactivació econòmica, del qual Junts x Sant Vicenç va decidir quedar-se fora, i ara, pels pressupostos”.

Els dos regidors de Ciutadans, ara ja a l’oposició i socis de govern fins fa dues setmanes, van revisar el seu posicionament respecte de l’aprovació inicial. “Aunque nos presentamos ante unos presupuestos que son los mismos que en octubre, nos parece que con el acuerdo con los Comunes se afectarán substancialmente”, va dir Antolín Jiménez, el portaveu del grup. “Nos sorprende que el grupo de Comunes den su voto a favor a estos presupuestos cuando en su día decían que no eran de izquierdas y que confíen en el gobierno cuando no les han aceptado ni una alegación”.

En contra del pressupost va votar Ciutadans, tot i que sí van votar a favor de les ordenances fiscals, mentre que Junts per Sant Vicenç va rebutjar pressupost i ordenances.

 

Acord entre PSC-Sant Vicenç En Positiu i SVECP

Els pressupostos per 2022 es complementaran amb els romanents de 2021 per engegar accions noves pactades entre PSC Sant Vicenç en Positiu  i Sant Vicenç En Comú Podem i que es recullen en un document de compromisos de 14 punts.

Les mesures estan integrades en tres dimensions: la dimensió verda de la transició ecològica, amb polítiques que afavoreixin la reducció en les emissions de gasos d’efecte hivernacle i l’augment del pes de les renovables en la generació d’electricitat; la dimensió d’igualtat de gènere amb la reducció de la bretxa en la taxa d’activitat i sobretot amb una mirada feminista transversal en l’acció inversora; i la dimensió social per seguir amb la reducció de les taxes d’abandonament educatiu precoç com l’atenció a les llars amb tots els seus membres a l’atur, posant al centre la vida i les cures.

Els 14 punts recollits al document són:

 1. Impuls de les Comunitats Energètiques Locals i programa de subvencions destinades a instal·lacions d’autoconsum d’energies renovables a veïnes i veïns de Sant Vicenç dels Horts i a les petites i mitjanes empreses
 2. Reforç de les línies urbanes de transport públic
 3. Contribució als objectius de recollida selectiva
 4. Elaboració i execució del Pla Comunitari de Salut Mental per a joves
 5. Incrementar en 100.000 euros la partida de serveis socials
 6. Incrementar les polítiques d’habitatge per combatre l’emergència habitacional dels col·lectius vulnerables
 7. Establir un pla per a la creació d’equips de mediació que permetin evitar desnonaments i mantenir a les famílies vulnerables
 8. Fer un informe d’impacte de gènere de les polítiques públiques
 9. Incorporació d’una partida per oferir un bo cultural a la joventut
 10. Creació d’un servei de Cangur Municipal
 11. Creació d’un servei d’Àpats a domicili
 12. Incrementar els espais de cohesió ciutadana
 13. Impulsar un procés participatiu per definir la mobilitat al casc antic
 14. Creació d’una taula de treball que abordi aquests reptes del municipi i planifiqui el Sant Vicenç dels Horts del 2030

L’alcalde, Miguel Comino, agraïa “l’esforç” i la “predisposició” dels Comuns per arribar a un acord “fructífer” i “de calat” pel municipi. Des de Sant Vicenç En Comú Podem, Jordi Gil es mostrava “agraït i orgullós” amb l’acord entre la seva formació i el govern. “Estem fent un gest de responsabilitat i de confiança cap el govern municipal, l’acord inclou 14 acords ben clars i taxats i estarem molt amatents al seu compliment”, afegia el portaveu dels Comuns. Georgina González, l’altra regidora dels Comuns, remarcava el paper de la seva formació: “Som eina de canvi i hem vingut a revertir la dinàmica dels pressupostos dels últims anys sense complexos”, deia González.

 

Podeu sentir la sessió sencera del ple extraordinari sobre pressupostos aquí: https://bit.ly/pleSVH080222

Posted in Economia, Ple municipal