- El ple de gener va aprovar el Pla Municipal director dels Objectius de Desenvolupament Sostenible ‘Sant Vicenç dels Horts Agenda 2030’
El primer ple de l’any va donar llum verda al Pla Municipal director dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, el marc que ha de guiar les futures polítiques públiques de Sant Vicenç dels Horts d’acord amb l’Agenda 2030. Aquest document recull les conclusions d’entrevistes que s’han fet amb tots els serveis de l’Ajuntament i amb el teixit associatiu de Sant Vicenç, així com les estratègies per implementar o reforçar els ODS al municipi.
Alguns dels Objectius de Desenvolupament Sostenible són la lluita contra la pobresa i la fam, la promoció de la salut i d’una educació de qualitat, el foment de la igualtat de gènere i l’accés a una energia assequible i verda… entre altres. Molta d’aquesta feina ja porta anys treballant-se a Sant Vicenç dels Horts des de diverses entitats i des del propi consistori. Ara, el pla assenta les bases i l’estructura per prioritzar les actuacions i la coordinació entre el consistori i el teixit associatiu.
El regidor de Solidaritat, Cooperació i Voluntiariat, Isidre Bautista qualificava el document com a eina “imprescindible” per generar “una estructura” i per construir el grup motor que generi iniciatives municipals “en sintonia” amb els ODS. “Aquest pla ha estat treballat per tots els departaments de l’Ajuntament i és un full de ruta pactat sobre les accions que afectaran la ciutadania a través de les entitats en els propers anys”, deia al ple el regidor. “Calculem, aproximadament, 12 mesos de feina ininterrompuda d’aquest grup motor per tal de poder plantejar a la ciutadania un gran Pacte Local de Ciutat a través de contactes amb els agents, socials, econòmics, culturals, educatius, sanitaris…”, afegia Bautista.
Durant la sessió es va donar compte d’algunes modificacions del Pla acordades entre govern i Sant Vicenç En Comú Podem, com ara la creació d’una Taula de Ciutat amb el teixit associatiu, per coordinar quins ODS s’han de prioritzar i guiar les actuacions municipals. Alhora, la Taula ha de servir com un espai de seguiment i de rendició de comptes. Jordi Gil celebrava les modificacions però assegurava que es tracta d’un document que “es podria millorar”. “Sobretot trobàvem a faltar la referència a la participació ciutadana, aquest pla neix de la realitat de l’administració local però cal que compti amb el teixit associatiu, sinó estarem fracassant com a societat i en els reptes de futur”, afegia el regidor.
Des de Junts x Sant Vicenç, Elena Ferreiro definia el Pla director com a “opac, ambigu i parcial” i lamentava que no s’hagués creat un “espai de diàleg” amb el seu grup municipal. “Les rectificacions no haurien estat necessàries si amb temps i planificació s’hagués previst un espai de diàleg també amb el nostre grup”, afegia Ferreiro.
El Pla director “Sant Vicenç dels Horts Agenda 2030” es va aprovar per unanimitat. Ara, l’Ajuntament constituirà un grup motor que ha d’impulsar un Pacte de Ciutat per a la promoció dels ODS. El consistori també es compromet a proposar formacions específiques en els Objectius de Desenvolupament Sostenible adreçades a les entitats del municipi.
Codi de conducta dels càrrecs locals
El ple també va donar llum verda a l’aprovació inicial del Codi de conducta dels alts càrrecs i càrrecs electes de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, d’acord amb la llei de 2014 de transparència, accés a la informació pública i bon govern.
Alguns dels principis ètics que marca el codi són el respecte als drets fonamentals i les llibertats públiques, integritat i exemplaritat, igualtat de tracte, imparcialitat… així com directrius de bon govern com ara guiar-se per la satisfacció dels interessos de l’interès públic, la transparència i rendició de comptes, la promoció de la participació, entre d’altres.
En aquest sentit, l’alcalde assegurava que es tracta d’un codi que “empara” l’actuació de tots els regidors i regidores. “Podem dir tranquil·lament que els 21 ja ho complim, que estem a l’alçada de les circumstàncies i de la ciutadania”, deia al ple Miguel Comino.
Planificació pels equipaments vicentins
La redacció i aprovació d’un Pla Director d’Equipaments de Sant Vicenç dels Horts també va ser una de les propostes de consens al ple de gener. La van presentar conjuntament Comuns i Junts x Sant Vicenç i el document pretén determinar a través d’un estudi previ, quines són les necessitats actuals i futures d’equipaments del municipi. Aquesta proposta s’havia de portar a ple al desembre, però tots els grups van decidir retirar-la i treballar-la per arribar a un consens més ampli.
Des dels grups proposants, Jordi Gil (SVEC-SVECG) va voler agrair “l’esforç comú” de Junts x SVH i del PSC per arribar a un acord. Jordi Gil assegurava: “La millor manera és definir aquest Pla director d’equipaments que evidentment haurà de fer-se obrint un espai de participació amb la ciutadania, entitats i col·lectius vicentins”. Arnau Mata (Junts x SVH) també celebrava el “consens” per tirar endavant la proposta. “Sant Vicenç ha crescut molt en població en els últims anys però molts barris es troben sense els equipaments necessaris, així que cal planificació i respectar els terrenys que estan qualificats per aquests usos”, afegia el regidor.
PSC i Ciutadans van acabar adherint-se a la proposta de resolució. Isidre Bautista (PSC), deia que el document servia per pensar en equipaments de “present i futur”. “També ens dóna marge per definir quin tipus d’equipaments volem, per pensar sobre conceptes com l’accessibilitat, la polivalència d’usos, l’autonomia… necessitem planificació i aquest tipus de documents per projectar-nos, amb mirada àmplia i mà estesa”, remarcava Bautista. “Es muy necesario contar con esta hoja de ruta para planificar los equipamientos que necesita el pueblo”, assegurava Antolín Jiménez (Cs). La regidora no adscrita, Lydia Vargas, creu que allò important del document és que és “viu” i que permet anar treballant-lo “segons les necessitats”. “Això li atorga la màxima transparencia”, assegurava Vargas al ple.
Pla d’Emergència per Sequera
A més, el primer Ple municipal de l’any va aprovar, en fase inicial, el Pla d’Emergència Municipal per Sequera, que abasta fins l’any 2027. El Pla defineix els recursos hídrics de que disposa el municipi i, en cas d’emergència per sequera, quins accions s’han de fer per fomentar l’estalvi d’aigua i com comunicar les actuacions al veïnat.
Podeu recuperar la sessió sencera al canal de Youtube de l’Ajuntament (https://www.youtube.com/watch?v=uAI_hyyfMUw&t=360s&ab_channel=AjuntamentSVH) i a Ràdio Sant Vicenç (https://bit.ly/SVHaldia210122).