- És la setena víctima mortal del 2022, i la número 1.133 des que es porta el recompte des de l’any 2003
L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts condemna l’assassinat masclista d’una dona de 47 anys, a la ciutat autònoma de Ceuta. La Policia Nacional ha detingut la seva parella, un home de 48 anys, que és policia local i hauria matat la dona a trets de la seva arma reglamentària. El veïnat hauria alertat els serveis d’emergència després de sentir la fressa de l’arma de foc. La dona tenia una filla de 17 anys que va presenciar els fets, i un fill de 10 anys que no era a casa quan va succeir el feminicidi.
Amb aquest cas ja són set els assassinats de l’any, i des del 2003 han mort a Espanya per violència masclista 1.133 dones. També 342 menors d’edat han quedat orfes. La delegació del govern per la Violència Masclista ha confirmat que no constaven denúncies prèvies.
Els feminicidis, la punta de l’iceberg
L’assassinat masclista, el feminicidi, és la manifestació més extrema i brutal de la violència de gènere, però existeixen comportaments quotidians i violències que, en diferents nivells de gravetat, creen el clima idoni perquè es normalitzi el masclisme a la nostra societat. L’agressió física, el control psicològic, les humiliacions i insults, són altres violències masclistes greus. Alhora, la sexualització dels cossos de les dones a la publicitat i altres espais, la seva mercantilització, els estereotips de gènere en l’educació o l’humor sexista també contribueixen a aquesta xacra social i són part de l’entramat que legitima la violència masclista i, en conseqüència, l’assassinat.
Ajuda contra la violència masclista
Les dones que pateixen qualsevol tipus de violència masclista i tota la ciutadania tenen a disposició diferents serveis telefònics d’atenció i emergència. Són:
- El 900 900 120. És gratuït, confidencial i presta atenció les 24 h del dia davant de qualsevol tipus de violència masclista.
- En cas d’emergència, truqueu al 112.
- També podeu trucar a la Comissaria de Mossos d’Esquadra de Sant Vicenç dels Horts (93 567 58 20) o a Serveis Socials (93 672 23 11).
- El Servei de Primera Acollida del SIAD municipal. Podeu enviar un correu a igualtat@svh.cat o atencioaladona@svh.cat indicant nom i cognoms, telèfon de contacte i motiu de la consulta. També podeu trucar al telèfon 93 602 92 16 directament.
- A nivell comarcal, el telèfon del SIAD del Consell Comarcal del Baix Llobregat és el 93 557 24 20