La poesia en clau feminista protagonitza la campanya Ciutat en Vers de Sant Vicenç dels Horts

  • Els versos es tornaran a escampar per marquesines de bus, aparadors de botigues, edificis municipals i a les escales de la Casa de la Vila
  • Enguany s’han escollit composicions de 35 poetesses, entre elles Maria Mercè Marçal, Joana Raspall, Gloria Fuertes o Clementina Arderiu, que comparteixen espai amb autores actuals com Estel Solé, Blanca Llum Vidal M. Antònia Massanet, Miriam Reyes o Lola Nieto
  • Ciutat en Vers va rebre el X Premi al Reconeixement Cultural del Baix Llobregat 2018

La poesia en clau feminista protagonitza la campanya Ciutat en Vers 2019, que escampa diferents poemes per marquesines de bus, aparadors de botigues, edificis municipals i a les escales de la Vila. Concretament, enguany s’han escollit poemes de 35 poetesses, entre les quals destaquen Maria Mercè Marçal, Joana Raspall, Gloria Fuertes o Clementina Arderiu, que comparteixen espai amb autores actuals com Estel Solé, Blanca Llum Vidal, Maria Antònia Massanet, Miriam Reyes o Lola Nieto, entre d’altres (vegeu la llista sencera al final d’aquesta nota).

Ciutat en Vers, que va ser guardonat amb el X Premi al Reconeixement Cultural del Baix Llobregat 2018, és la conseqüència natural de la gran activitat poètica que hi ha a Sant Vicenç dels Horts, amb cites tan consolidades com el Concurs Literari Narcís Lunes, el projecte M’agrada llegir o el Festival Internacional Horts de Poesia.

Ciutat en Vers és una iniciativa conjunta dels impulsors del Festival Internacional Horts de Poesia i de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, i va néixer al 2018 per apropar el gènere poètic a tothom, de manera que els versos ens interpel·lin en el nostre dia a dia.

Tret de sortida amb l’espectacle ‘Maleïdes les guerres’

Per donar el tret de sortida a la campanya Ciutat en Vers, avui dimecres, 20 de març, hi ha l’espectacle Maleïdes les guerres (i aquell qui les va fer), que tindrà lloc a les 19 h al Forn Romà. Es tracta d’una reivindicació de la cultura i les paraules contra tot tipus de violència. L’actriu Lali Barenys, el músic Carles Beltran i la cantant Namina ens presenten una sèrie de veus –textos i adaptacions que van des d’Ovidi Montllor a Joan Oliver fins a Bob Dylan o Silvio Rodríguez– que mostren la degradació de la condició humana com a conseqüència de la guerra.

D’altra banda, divendres dia 22 de març, el poeta Josep Pedrals presenta el seu llibre Els límits del Quim Porta, a les 18 h a la Biblioteca Municipal Les Voltes. Aquest assaig novel·lat analitza qüestions de poètica i vida i està editat per laBreu.

35 poetes

Les poetes que protagonitzen la campanya Ciutat en Vers 2019 són: Maria Mercè Marçal, Felícia Fuster, Rosa Leveroni, Maria Oleart,Joana Raspall, Gloria Fuertes, Rafaela Chacón Nardi, Maria Antònia Salvà, Clementina Arderiu, Montserrat Abelló, Maria Àngels Anglada, Wisława Szymborska, Marta Pérez Sierra, Dolors Miquel, Goya Gutiérrez, Lola Nieto, Mireia Calafell, Clara Mir Maristany,Montserrat Camps Gaset, Núria Martínez-Vernis, Cèlia Sánchez-Mústich, Susanna Rafart i Anna Montero.

Calendari municipal 2019

A més també hi ha les poetes que protagonitzen el calendari municipal 2019 que edita l’Ajuntament: Agnès Agboton, Maria AntòniaMassanet, Estel Solé, Sònia Moll Gamboa, Miriam Reyes, Bel Granya, Anna Aguilar-Amat, Sònia Serrabao, Gemma Gorga, Núria Domènech, Blanca Llum Vidal i Maria Cabrera.

Dotze poemes il·lustren les pàgines del calendari i que es va repartir a totes les cases de Sant Vicenç dels Horts. Són obra de dotze poetesses que han participat en el Festival Internacional Horts de Poesia i que ara il·luminen els diferents mesos amb cavalls que galopen, castells que s’ensorren, amors que tenen gust de pipes o pedres que callen un secret remot…

“La veu de les dones, tan silenciada pel sistema patriarcal, es revela alliberada en forma de poema i dialoga amb il·lustracions fetes per artistes locals”, destaca l’alcaldessa, Maite Aymerich, en la presentació del calendari. Aquest format de publicació, dedicat a una temàtica concreta cada any, ha esdevingut tot un referent a les llars vicentines.

Llibret Ciutat en vers 2019

Posted in Cultura