El Ple municipal aprova el pla d’usos del futur Casal Cívic Virgínia Amposta

  • Unanimitat en l’aprovació del finançament de l’Equip d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA)

 

El Ple municipal de setembre va aprovar el pla d’usos del futur Casal Cívic Virgínia Amposta en fase inicial. Es tracta del document marc que ha de regular les activitats i garantir el bon funcionament de l’equipament. El text va tirar endavant amb els vots favorables del govern municipal (PSC-Sant Vicenç en Positiu i la regidora no adscrita) i l’abstenció de l’oposició (Junts x SVH, Ciutadans i En Comú-Podem).

El regidor de Cultura i Urbanisme, Isidre Bautista, va descriure el Casal Cívic Virgínia Amposta com a un equipament públic de participació i convivència obert a tothom, amb la missió principal de vertebrar la comunitat per afavorir la cohesió social, l’equitat, l’arrelament i el sentiment de pertinença, així com promoure la transmissió de valors cívics i comunitaris que permetin la millora de la qualitat de vida dels ciutadans i les ciutadanes mitjançant un conjunt de serveis i recursos a l’abast de tota la comunitat”. Tot seguit, Bautista va detallar el llarg procés que s’ha seguit per elaborar aquest pla d’usos, que va arrencar al febrer de 2022 amb l’explicació del procés participatiu a les taules de participació. Des d’aleshores s’han fet reunions i tallers amb entitats, reunions amb tècnics municipals, qüestionaris, visites a l’equipament, etc.

Els portaveus municipals de l’oposició van plantejar preguntes sobre assumptes diversos del pla d’usos. El regidor de Junts x SVH, Arnau Mata, va dir: “Estem contents perquè veiem que anem avançant i això sempre és positiu”. I va afegir: “Com que aquest document, al marge del procés participatiu que s’ha generat, ens genera molts dubtes i tampoc és la nostra intenció obstaculitzar la tramitació d’aquest punt, anunciem que ens abstindrem i farem les al·legacions pertinents”. En un sentit similar es van manifestar la resta de grups, que igualment van demanar explicacions sobre la inundació patida al Casal Cívic Virgínia Amposta arran les fortes pluges de l’estiu. El portaveu de Ciutadans, Antolín Jiménez, va preguntar: “Quiero saber quién se va a hacer cargo de esta reparación, porque entiendo que debería ser la empresa constructora y no el Ayuntamiento”. El portaveu d’En Comú-Podem, Jordi Gil, també va demanar explicacions sobre l’obertura del casal cívic: “El pla d’usos marca les regles del joc de l’ús d’aquest equipament públic, altament demandat per les entitats d’aquest municipi, però per desgràcia ens trobem que l’equipament segueix tancat i volem que ens expliquin en quina situació està aquest espai”.

El regidor de Cultura i Urbanisme, Isidre Bautista, descriu la recent inundació del Casal Cívic Virgínia Amposta com a “una acumulació de mala sort”: una gotera a l’equipament va fer saltar la llum i això va impedir l’activació de les bombes que han d’expulsar l’aigua dels pous de drenatge. Bautista va explicar que hi ha hagut “desperfectes al parquet, per això ni castellers ni diables han pogut entrar encara”. El regidor d’Urbanisme va afegir que l’empresa constructora haurà de fer front a “tot allò que entri en la responsabilitat de construcció”. Paral·lelament, des del mateix dia de la inundació, l’Ajuntament també treballa amb l’asseguradora de l’equipament “per poder elaborar i agilitzar les feines de reparació” dels desperfectes. A banda d’això, el consistori està acabant de tramitar el permís de primera ocupació. Isidre Bautista va afegir: “Intentarem que tots els treballs es facin a l’hora per poder començar l’activitat el més aviat possible”.

Atenció a la infància i adolescència

La unanimitat va arribar al Ple municipal en l’aprovació de la quota municipal anual per contribuir al finançament de l’equip d’atenció a la infància i l’adolescència (EAIA-III) del Baix Llobregat, en col·laboració amb el Consell Comarcal. Aquest servei atén infants i adolescents en alt risc social i a les seves famílies. L’aportació municipal corresponent a 2022 és de 6.933 euros. La regidora de Serveis Socials, Mireia Vergés, va explicar que sempre demana més finançament a la Generalitat per sufragar aquest servei. Vergés assegura que “falten diners i acaba recaient al damunt dels ajuntaments”.

El Ple també va aprovar per unanimitat la modificació de l’ordenança fiscal que regula els preus de les escoles bressol municipals per aplicar la gratuïtat als infants de 2 anys. Aquesta unanimitat va arribar després d’un llarg debat entre govern i oposició amb crides mútues a la responsabilitat. Mentre que el govern municipal va impulsar la modificació de l’ordenança únicament per fer efectiva la gratuïtat de l’escolarització dels infants de dos anys, En Comú-Podem va presentar esmenes generals per modificar tots els preus de les escoles bressol municipals. La regidora d’Educació, Patricia Higueras, explicava: “És necessari fer aquesta modificació de l’ordenança, si no l’Ajuntament hauria de cobrar les quotes a les famílies de I2. La proposta d’En Comú-Podem creiem que s’ha de fer estudiant la singularitat de cada municipi, a mida de les rendes de les famílies de Sant Vicenç dels Horts, i no fixant-se en altres municipis. Al departament d’Educació fa temps que estem treballant en això, estem fent un estudi de públics, amb el suport de la Diputació, i no s’ha presentat cap modificació d’aquesta ordenança perquè precisament estem treballant. Creiem que s’ha de treballar amb temps i de forma acurada”.

De la seva banda, el portaveu d’En Comú-Podem, Jordi Gil, explicava les esmenes presentades pel seu grup: “Vostès volen fer un canvi pel que els interessa a vostès, però nosaltres, que sí que ens creiem de veritat la tarifació social, que sí que ens creiem que s’han de finançar com Déu mana els serveis públics, fem aquesta modificació, perquè creiem que és bona per a la ciutadania i per l’Ajuntament”. Gil va retirar les esmenes al propi Ple i també va fer una petició: “Esperem que durant aquest mes se’ns convidi a una reunió amb la Diputació per veure com està aquest estudi i poder fer les nostres aportacions”.

Tant la portaveu de Junts x Sant Vicenç, Maite Aymerich, com el portaveu de Ciutadans, Antolín Jiménez, van demanar al govern més diàleg amb l’oposició. Aymerich va dir: “Estem focalitzant en l’oposició una responsabilitat que és de govern”. Mentre que Jiménez va retreure: Es lo que nos estamos encontrando últimamente en los plenos, porque o pasamos por el aro o la culpa es de la oposición porque no nos apoya”.

L’alcalde, Miguel Comino, va insistir en el tràmit que passava per Ple: “El que estem fent és modificar l’ordenança en un únic punt per garantir la gratuïtat de l’I2. A mi em sobta el debat que s’ha generat, no que presenteu al·legacions: teniu tot el dret de fer-ho”.

Finalment, l’ordenança es va aprovar per unanimitat i queda garantida la gratuïtat de l’escola bressol municipal pels infants de 2 anys a Sant Vicenç dels Horts.

Tot seguit, el Ple va aprovar una moció que demana garantir l’accés a la gratuïtat progressiva de l’educació de 0 a 3 anys per a totes les famílies. La moció la va presentar Junts x Sant Vicenç i es va aprovar per unanimitat. El text demana donar resposta a la trentena de famílies vicentines que s’han quedat sense plaça pública d’escola bressol i garantir la gratuïtat als infants de 2 anys a les escoles bressol de Sant Vicenç dels Horts, tant municipals com privades.

En aquest sentit, la regidora d’Educació va anunciar que l’Ajuntament preveu ampliar una línia a la nova Escola Bressol Municipal Petit Mamut que, juntament amb el trasllat a l’equipament que està en construcció, permetrà guanyar 24 places més, fins a 135 places.

Posted in Ple municipal