El Ple impulsa la transformació dels carrers Comerç i Barcelona

  • Es van aprovar dues modificacions pressupostàries que ampliaran el finançament dels dos projectes urbanístics i altres mesures socials
  • El Ple també va mostrar el seu suport unànime perquè el poble sahrauí pugui decidir el seu futur en un referèndum

 

El ple de març ha servit per donar un pas més en les millores urbanístiques del carrer Comerç i de Barcelona, zones que es transformaran per guanyar espai per als vianants i per a la dinamització comercial de Vila Vella. Durant la sessió, es van aprovar dues modificacions pressupostàries que serviran, d’una banda, per ampliar els fons previstos per al projecte de reurbanització del carrer Comerç i la millora integral del carrer Barcelona i, d’altra banda, per finançar mesures socials previstes al pacte de pressupostos municipals.

Concretament, s’invertiran 137.217 € que hi havia reservats per la renovació de la xarxa de clavegueram del carrer Albacete, projecte ja executat. Els diners es destinaran a les actuacions següents:

  • Reforma integral del carrer Barcelona entre la plaça Lluís Companys i el carrer d’Àngel Guimerà
  • Urbanització del carrer Comerç
  • Altres tasques de millora de la vialitat i l’espai públic

El regidor d’Economia i Hisenda, Xavi Gómez, explicava que aquestes modificacions de crèdit serveixen per “reafirmar” l’acord de pressupostos entre el govern i Sant Vicenç En Comú Podem. “Som gent seriosa que compleix allò que acorda”, deia el regidor portaveu al ple.  A més, Gómez avançava que “vindrien més” modificacions pressupostàries per “dotar de crèdit” l’acord de pressupostos. En aquest punt, el regidor d’Urbanisme, Isidre Bautista, va assegurar que ja s’estan enfilant els “últims passos” per licitar les obres de la urbanització del carrer Comerç. “La setmana passada ens van entregar la maqueta del projecte executiu i, en  els propers dies, s’iniciarà el període d’exposició pública del projecte”, deia Bautista. El cost total serà del projecte serà de 759.840 € i les obres duraran entre “vuit i deu mesos”, segons avançava el regidor.

També es destinaran 161.260 € del traspàs de la gestió del bus urbà a l’Àrea Metropolitana de Barcelona a:

  • reforçar l’atenció a famílies vulnerables des de Serveis Socials
  • crear un servei per evitar desnonaments
  • menús a domicili per a gent gran vulnerable a través de l’entitat comercial Sant Vicenç Suma

Des de l’oposició, Junts x Sant Vicenç i Ciutadans van votar a favor de les dues modificacions de crèdit, perquè consideren que els projectes són positius per a la ciutadania. Tot i això, la portaveu de Junts x Sant Vicenç, Maite Aymerich,  assegurava que hi ha una “falta de previsió” i de “gestió” per part del govern municipal. “Al febrer, vam aprovar d’urgència els pressupostos i avui ja portem modificacions de crèdit, hi ha un ball de números”. “Em faig pròpies les paraules de l’alcalde quan estava a l’oposició i acusava l’anterior govern municipal de deixar les obres per a l’última part del mandat amb fins electoralistes”, afegia Aymerich. Pel regidor d’Urbanisme, Isidre Bautista, aquesta afirmació és “frívola”. “Hem hagut de fer front a diferents problemes que no depenien de nosaltres, com ara el famós atac informàtic a l’AMB, que va paralitzar qualsevol tràmit de licitació durant quatre mesos”, assegurava Bautista. Alhora, afegia: “Ens hagués agradat tenir les obres avançades hores d’ara, però no hem pogut complir amb els temps previstos per qüestions alienes al govern municipal”.

Antolín Jiménez expressava la seva desconfiança cap a les modificacions: “No nos acabamos de fiar de estas modificaciones, porque parte o gran parte seguro que acabaran en el remanente y más cuando no hay una memoria de gasto asociada”, assegurava el portaveu de Ciutadans.

Connexió a TERSA

La sessió també va donar llum verda a l’inici dels tràmits perquè l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts passi a ser soci de TERSA, l’operador públic d’energia, amb l’únic vot en contra de Ciutadans. L’equip de govern i Sant Vicenç En Comú Podem celebren avançar cap a un model d’energia sostenible i social. La regidora de Serveis Municipals, Mireia Vergés, es mostrava “molt contenta” amb poder iniciar els tràmits per connectar-se a TERSA. “És un pas més que fem en favor del medi ambient i la sostenibilitat, també per acabar amb la pobresa energètica”, deia la regidora. En la mateixa línia s’expressava Jordi Gil (SVECP-ECG): “Ja n’hi ha prou d’ENDESA, d’Iberdrola, ja està bé de grans oligopolis amb beneficis multimilionaris i que no estan al costat de les famílies”. “Des d’una gestió pública de l’energia verda és l’única manera de garantir que la gent no patirà més pobresa energètica”, afegia Gil.

En la mateixa línia, des del grup de Junts x SVH, Maite Aymerich, afirmava estar “completament d’acord” amb formar part de TERSA. “L’objectiu d’avançar en un model energètic que sigui més sostenible, més eficient i que garanteixi la participació de la ciutadania”, deia Maite Aymerich. Alhora, la portaveu de Junts per Sant Vicenç requeria saber quan es connectaria a TERSA el consistori, no només passar a formar part de l’accionariat. “Amb l’aprovació inicial creem la comissió per redactar la memòria necessària i, si tot va bé, a l’estiu podríem tenir-ho solucionat”, responia la regidora Mireia Vergés. L’únic vot discordant va venir de Ciutadans. “TERSA es la hermana de Kichi y de Barcelona Energia, la energética de Ada Colau, y aunque el precio estaba regulado, son las más caras”, assegurava Antolín Jiménez.

Suport unànime cap el poble sahrauí

El ple també va donar suport unànime perquè el poble sahrauí pugui decidir el seu futur en un referèndum. Sant Vicenç dels Horts amb el Sàhara va presentar una moció en què s’insta al govern espanyol a rectificar el seu gir a favor del Marroc en el conflicte del Sàhara Occidental i que segueixi els tractats i acords de l’ONU.  José Luís Ferrer, president de l’entitat, lamentava que hi hagués refugiats i guerres “de primera y de segunda”. “No entendemos como el gobierno puede comportarse como lo hace con Ucrania, porque es lógico, nadie entiende lo que está haciendo Rusia, y después darle la espalda al pueblo saharaui y no ver el genocidio que lleva haciendo Marruecos desde hace más de 45 años”, deia Ferrer.

Tots els grups municipals van reconèixer la tasca de l’entitat Sant Vicenç dels Horts amb el Sàhara, tant amb el projecte d’acollida d’infants sahrauís ‘Vacances en pau’ com amb l’escola 27 de febrer als campaments de refugiats. En aquest punt, el grup municipal del PSC-Sant Vicenç En Positiu es va desmarcar de la línia del govern espanyol i va mostrar el seu suport explícit a la moció. Isidre Bautista assegurava:Creiem que no podem donar l’esquena al nostre compromís amb el poble sahrauí ni amb la feina que està fent al terreny Sant Vicenç dels Horts amb el Sàhara i aquest mateix ajuntament”. “Entenem que el govern hagi de mantenir bones relacions amb el Marroc, però no a compte del poble sahrauí, que porta vivint una situació vergonyosa des de fa molts anys”, afegia el regidor.

Rebuig de la guerra a Ucraïna

La condemna de la guerra va tenir un paper destacat al ple. La sessió va començar amb dues declaracions institucionals, una d’elles, en contra de l’ocupació militar russa d’Ucraïna. Al text, es qualifica com un atac “sense precedents” a Europa l’ocupació de la Federació Russa, que comportarà “conseqüències humanitàries, econòmiques, polítiques i ambientals a escala mundial”. Alhora, s’apel·la al “paper mediador” de la Unió Europea i es reafirma que la guerra “mai és la solució” als conflictes, establint el diàleg com “l’únic camí” cap a la pau.

Dia Internacional de la Dona

L’altre declaració institucional va ser en motiu del Dia Internacional de la Dona, el 8 de març. El text requereix més recursos públics per acabar amb les desigualtats per motiu de gènere i parteix de què les dones tenen “identitats múltiples i diverses”. Alhora, apunta cap a les conseqüències de la feminització de les cures, un procés que, assegura la declaració, “s’ha evidenciat encara més durant la pandèmia i ha tensionat el context de crisi”.

Adquirir els pisos de la SAREB

Ja a l’apartat de propostes dels grups municipals, Junts per Sant Vicenç va instar l’Ajuntament a adquirir els pisos que té al municipi la SAREB, el conegut com a banc dolent. Arnau Mata, de Junts x SVH, assegurava que el consistori “ha de reclamar” els 16 habitatges que té la SAREB a Sant Vicenç dels Horts per incrementar el parc d’habitatge de lloguer públic. “Darrerament, la SAREB ha passat a estar controlada pel govern espanyol i aquest canvi ens ha de permetre intervenir-hi i tenir més recursos per fer front a la urgent necessitat d’habitatge públic de lloguer que té el municipi”, afegia el regidor.

En aquest punt, Isidre Bautista (PSC), anunciava el vot favorable del seu grup però remarcava que l’Ajuntament “ja havia fet les gestions per adquirir els actius de la SAREB al municipi”. “Són 16 pisos però tots estan ocupats per famílies que ho necessiten, exceptuant un, que el comprarem de manera imminent”. A favor de reclamar els habitatges de la SAREB també es van mostrar els Comuns i la regidora no adscrita, Lydia Vargas. Alhora, Jordi Gil demanava un front comú per requerir a la Generalitat “compromís i recursos econòmics” per complir el Pla Sectorial de l’Habitatge. Des de Ciutadans, van qualificar la proposta com a “populista” i “oportunista”, perquè “busca algo dónde no lo hay”. “Si se cumplieran las leyes catalanas que exigen la construcción de vivienda social en un 20%, no tendríamos la presión inmobiliaria que tenemos ahora mismo”, assegurava Antolín Jiménez.

La sessió va estar presidida de manera extraordinària per la primera tinenta d’alcaldia, Miriea Vergés. L’alcalde va excusar la seva presència al ple per motius familiars.

Podeu sentir la sessió sencera aquí https://bit.ly/pleSVH240322 i la videoacta la trobareu a https://bit.ly/382RXiH .

Posted in Ple municipal