- És la cinquena víctima mortal del 2022, i la número 1.131 des que es porta el recompte des de l’any 2003
L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts condemna l’assassinat masclista d’una dona de 32 anys, a la localitat madrilenya de Pozuelo de Alarcón. Una veïna va sentir una forta discussió al seu habitatge i tenia coneixement que en els propers dies tenia la primera vista judicial pel divorci amb el seu marit. Va avisar a la policia i quan els agents van arribar a l’immoble van descobrir els cossos sense vida de la dona i la seva parella, de 42 anys. Els agents apunten que l’home hauria assassinat la seva parella i després s’hauria suïcidat. Queden orfes els quatre fills que tenien, tots menors d’edat.
Amb aquest cas ja són cinc els feminicidis de l’any, i des del 2003 han mort a Espanya per violència masclista 1.130 dones. També 336 menors d’edat han quedat orfes.
Els feminicidis, la punta de l’iceberg
L’assassinat masclista, el feminicidi, és la manifestació més extrema i brutal de la violència de gènere, però existeixen comportaments quotidians i violències que, en diferents nivells de gravetat, creen el clima idoni perquè es normalitzi el masclisme a la nostra societat. L’agressió física, el control psicològic, les humiliacions i insults, són altres violències masclistes greus. Alhora, la sexualització dels cossos de les dones a la publicitat i altres espais, la seva mercantilització, els estereotips de gènere en l’educació o l’humor sexista també contribueixen a aquesta xacra social i són part de l’entramat que legitima la violència masclista i, en conseqüència, l’assassinat.
Ajuda contra la violència masclista
Les dones que pateixen qualsevol tipus de violència masclista i tota la ciutadania tenen a disposició diferents serveis telefònics d’atenció i emergència. Són:
- El 900 900 120. És gratuït, confidencial i presta atenció les 24 h del dia davant de qualsevol tipus de violència masclista.
- En cas d’emergència, truqueu al 112.
- També podeu trucar a la Comissaria de Mossos d’Esquadra de Sant Vicenç dels Horts (93 567 58 20) o a Serveis Socials (93 672 23 11).
- El Servei de Primera Acollida del SIAD municipal. Podeu enviar un correu a igualtat@svh.cat o atencioaladona@svh.cat indicant nom i cognoms, telèfon de contacte i motiu de la consulta. També podeu trucar al telèfon 93 602 92 16 directament.
- A nivell comarcal, el telèfon del SIAD del Consell Comarcal del Baix Llobregat és el 93 557 24 20