- El Ple municipal dona llum verda al Pla Local d’Habitatge 2021-2026, el full de ruta que marcarà les prioritats de les polítiques públiques en aquets àmbit
Sant Vicenç dels Horts ja compta amb el Pla Local d’Habitatge pels propers anys. El Ple municipal l’ha aprovat, amb els vots a favor de tots els regidors i regidores excepte els del grup municipal de Junts per Sant Vicenç, que s’ha abstingut. Es tracta d’un document que inclou mesures específiques adreçades a cobrir les necessitats d’habitatge de diferents col·lectius, a promoure la construcció de nou habitatge públic de lloguer (ara mateix inexistent), i a millorar i rehabilitar l’actual parc d’habitatges.
La regidora d’Habitatge Social, María Peláez, ha defensat les virtuts del document: “És una eina molt valuosa per encaminar els projectes i optar a recursos i subvencions d’altres administracions”, i ha afegit: “La ciutadania reclama i exigeix habitatge digne, a un preu raonable.”
Des de Junts per Sant Vicenç s’ha criticat el Pla. “No s’ha escoltat cap de les nostres propostes, no escolteu a la gent, no planifiqueu conjuntament amb la representació d’aquest plenari i creiem que el Pla no respon a les necessitats dels vicentins i vicentines”, ha afirmat la seva portaveu, Maite Aymerich. El grup municipal ho volia votar en contra en primera instància, però van canviar el sentit del vot per mostrar que estan d’acord amb l’habitatge digne i els projectes que s’hi encaminen. Per la seva banda, Jordi Gil, de Sant Vicenç En Comú Podem, ha afirmat: “El Pla és molt millorable, hi ha objectius d’habitatge assequible que no es podran complir, però a la vegada creiem que és molt necessari per augmentar l’habitatge públic”.
En aquest punt hi ha intervingut la ciutadania, en concret José Cabezas, representant de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, que han demanat tot l’esforç possible per part del consistori per treballar cap a un parc públic d’habitatge assequible, i no han volgut posicionar-se sobre el Pla.
Pas endavant per construir habitatge dotacional
El Ple ha aprovat un conveni amb l’Àrea Metropolitana per a la construcció d’habitatge dotacional en una parcel·la del carrer de Lucena, al barri de Can Costa. Es tracta d’un espai destinat a equipaments que també oferirà oportunitats habitacionals a persones empadronades a Sant Vicenç dels Horts que es trobin en situació de vulnerabilitat. La proposta ha tirat endavant amb els vots a favor del PSC, Ciutadans i la regidora no adscrita i ha rebut els vots en contra de Junts per Sant Vicenç i Sant Vicenç En Comú – Podem.
El regidor d’Urbanisme, Isidre Bautista, ha relatat els detalls de l’acord amb l’Àrea Metropolitana: “És el primer conveni de col·laboració que signem, on s’estableix que la pastilla d’equipaments canvia de propietat i passa a ser de l’AMB, que hi desenvoluparà habitatge dotacional. El termini del projecte és per quatre anys, i si no es tira endavant el terreny tornarà a ser de propietat municipal”, ha explicat el regidor.
L’oposició ha criticat el conveni al·legant que el projecte no compta amb el suport del veïnat i també per la seva ubicació. La portaveu de Junts per Sant Vicenç, Maite Aymerich, ha manifestat que el conveni neix “Sense consens polític, sense el suport de la ciutadania, i ens sembla un model de governança erroni”, i ha demanat la retirada del punt de l’ordre del dia. A més, referent a la ubicació, ha afegit: “No és un lloc adequat ni sostenible per fer 100 habitatges, us emplacem a escoltar els veïns i veïnes”. Per la seva banda, el portaveu de Sant Vicenç En Comú – Podem, Jordi Gil, ha lamentat que el conveni “hauria d’assegurar espais públics per a tota la ciutadania i la protecció de la riera, a més que no contempla cap zona d’equipaments pel veïnat”.
El regidor d’Urbanisme, Isidre Bautista, ha rebatut les crítiques explicant que s’han mantingut diverses reunions amb el veïnat i que, tot i que el conveni no contempla el projecte constructiu concret, sí que està previst que en aquella parcel·la hi hagi espai d’equipaments. “Anem pas a pas, primer signant el protocol d’intencions i ara aquest conveni. Ara haurem de fer un Pla Especial Urbanístic, encara no s’ha desenvolupat cap projecte per estar-hi en contra”, ha afirmat.
Zona Preferent per a Vianants de Vila Vella, al gener
A partir del 10 de gener és previst que entri en vigor el protocol que regularà els accessos a la Zona Preferent per a Vianants de Vila Vella. L’alcalde, Miguel Comino, ha donat compte d’aquest fet durant el Ple, i s’ha generat cert debat per part dels grups de l’oposició.
Arnau Mata, del grup municipal de Junts per Sant Vicenç, ha criticat la mesura: “L’única acció que s’hi farà és tallar carrers”. I ha afegit: “Compartim dinamitzar el comerç local però no d’aquesta manera, sense consens. El govern no té projecte per Vila Vella, ni pel comerç ni pel veïnat”. Per la seva banda, el portaveu de Sant Vicenç en Comú – Podem, Jordi Gil, ha lamentat: “ El projecte porta dos anys de retard per la mala gestió del govern”, però també ha assegurat que “qualsevol acció per reduir l’impacte ambiental serà benvingut”.
Miguel Comino ha respost les crítiques rotundament: “El Govern municipal té projectes no només per a Vila Vella, sinó per tots els barris de la ciutat”. I ha avançat: “S’està treballant en una ordenança que regularà totes les zones pacificades de trànsit”, atès que la de Vila Vella no serà l’única. “L’objectiu és guanyar espai per a la ciutadania, per passejar i gaudir sense que els vehicles sempre tinguin la predominança de l’espai públic”, ha assegurat el batlle.
Lidia Vargas passa a ser regidora no adscrita
El Ple municipal s’ha iniciat amb una qüestió d’ordre, atès que hi ha hagut un canvi en el sí del grup municipal de Ciutadans. Des del 21 de desembre la regidora Lidia Vargas, setena tinent d’Alcalde, no forma part del grup municipal i fins a final de mandat serà regidora no adscrita. Segons ha explicat l’alcalde durant del plenari, de moment aquest canvi no té cap afectació en el govern municipal.
S’ajorna el debat de l’aprovació definitiva dels comptes municipals
Era previst que en aquesta sessió plenària es debatés l’aprovació definitiva de les ordenances fiscals i del pressupost del 2022. L’aprovació inicial fou al darrer Ple municipal, el de novembre, i ara s’havien de resoldre les al·legacions presentades pels grups municipals. Tot i això, els punts s’han retirat de l’ordre del dia. L’alcalde, Miguel Comino, ho ha justificat atenent els canvis en la corporació: “En els darrers dies han passat coses i a l’iniciar el Ple hem donat compte d’un canvi en un grup municipal; creiem que per prudència cal retirar els punts de l’ordre del dia, i parlar amb calma d’aquests projectes amb la resta dels grups municipals i possiblement poder convocar un Ple municipal extraordinari”.
L’oposició ha manifestat la seva sorpresa i ha criticat aquest fet. La portaveu de Junts per Sant Vicenç, Maite Aymerich, ha expressat: “El Pressupost és la decisió més important que pot prendre un plenari. Hem estat treballant per defensar les nostres propostes, es podria haver avisat a l’oposició d’aquest canvi”. Per la seva banda, Jordi Gil, de Sant Vicenç En Comú – Podem, ha afirmat: “Estem preocupats perquè aquesta situació provoca incertesa, és greu que a finals de desembre no hi hagi un pressupost aprovat”.
Suport al model d’immersió lingüística de l’escola catalana
Pel que fa a les propostes de resolució, el plenari de desembre ha estat marcat pel debat sobre el sistema d’immersió lingüística en l’escola catalana. Tant és així que s’han presentat fins a tres mocions diferents: una per part de Sant Vicenç En Comú – Podem i Junts per Sant Vicenç, “de rebuig a la providència del Tribunal Suprem i de suport al model d’immersió lingüística de Catalunya i adhesió al manifest Somescola.cat”; una altra presentada pel PSC – Sant Vicenç En Positiu “per refer i reforçar el consens sobre el model lingüístic del sistema educatiu de Catalunya per millorar l’aprenentatge i ús de les llengües en un context plurilingüe”; i una darrera per part de Ciutadans “instando a desarrollar las acciones necesarias en el ámbito escolar para defender la educación integral de todos los alumnos catalanes en las dos lenguas oficiales de Cataluña”. L’única moció que ha estat aprovada és la primera, amb els vots a favor dels grups proposants, i l’abstenció del PSC i la regidora no adscrita, i el vot en contra de Ciutadans.
En el debat la portaveu de Junts per Sant Vicenç, Maite Aymerich, ha denunciat la “ingerència del sistema judicial” i ha afirmat que “el model d’escola catalana té un amplíssim consens social, polític i pedagògic, i s’ha demostrat que és un model d’èxit”. En aquest mateix sentit, el portaveu de Sant Vicenç En Comú – Podem, Jordi Gil, ha expressat que “es tracta d’un nou atac a l’escola catalana”, i ha afegit que “aprendre diverses llengües és positiu, fet que demostra que l’objectiu d’aquest atac és crispar la societat catalana amb un problema que no existeix”.
En l’altre cantó, el portaveu de Ciutadans, Antolín Jiménez, ha lamentat: “Sabemos lo que nos pasa por pensar diferente: se nos pone una diana en la espalda, se nos señala y se nos oprime para hacernos callar”. I ha afegit: “La inmersión lingüística es una mentira, una expresión que busca manipular a las personas para dividirlas”.
El grup municipal del PSC – Sant Vicenç En Positiu ha defensat per la seva banda que “la llengua catalana ha d’estar en una situació preferent en tots els sectors econòmics i socials”, ha afirmat el portaveu Isidre Bautista, qui ha afegit: “Defensem un sistema educatiu que garanteixi que al final de l’etapa educativa es domini el català i el castellà, a més de l’aranès a l’Aran, i que siguin els i les professionals dels centres que n’estableixin els criteris”.
Per últim, la regidora no adscrita, Lídia Vargas, ha afirmat sentir-se “lliure per expressar-se” i ha defensat que “el català ha de ser la llengua vehicular tot i que sense excloure el castellà, i garantint també el coneixement d’altres llengües com l’anglès i el francès”.