- El Consistori, a través de la Fundació Blanquerna, desenvolupa un projecte per contribuir a superar la bretxa digital i afavorir el treballar en xarxa
Quines són les necessitats digitals actuals de les famílies? Com es pot adaptar la comunitat educativa al nou paradigma que proposen les tecnologies de la informació i la comunicació? Per resoldre aquestes i altres qüestions l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts promou un projecte per ajudar a les Associacions de Famílies (AFA) i les entitats socioeducatives del municipi per al desenvolupament de l’estratègia sociodigital. Gràcies a un treball encapçalat per la Fundació Blanquerna, s’oferiran recursos a les entitats perquè desenvolupin nous projectes en aquest àmbit.
La regidora d’Educació, Patricia Higueras, vol posar en valor aquesta iniciativa de la comunitat educativa: “L’objectiu principal del projecte és impulsar la digitalització de la comunitat educativa del municipi, atès que les entitats socioeducatives són un pilar fonamental pel suport a la infància i a l’adolescència en l’etapa formativa”. I ha afegit: “Des del Govern Municipal donarem el suport necessari a les AFA i entitats socioeducatives perquè desenvolupin els projectes més adequats per enfortir les polítiques educatives a Sant Vicenç dels Horts”.
L’assessorament per al desenvolupament de l’estratègia serà liderat pel grup de recerca en Pedagogia, Societat i Innovació amb el suport de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (PSITIC) de la Fundació Blanquerna, que ja ha començat a treballar en la primera fase de la iniciativa: la diagnosi de la realitat de les AFA i les famílies dels centres pel que fa al seu coneixement de les eines digitals, així com les necessitats de les entitats socioeducatives en aque . Amb aquest document treballat, després es desplegaran diferents actuacions per donar resposta a les necessitats digitals de les entitats, que inclourà formacions i cessió de dispositius informàtics (ordinadors portàtils).
A partir dels resultats obtinguts en les diagnosis inicials de les entitats socioeducatives, està previst que durant el primer trimestre del 2022 es dugui a terme una Hackató comunitària per mitjà de la metodologia de Design Thinking. Es tracta d’una jornada de treball innovadora en què les entitats seran les protagonistes, i es treballaran dinàmiques per obtenir idees de projectes per donar resposta a les necessitats detectades a les diagnosis, així com possibilitar el fet de compartir projectes i serveis en xarxa d’àmbit sociodigital.