Descripció
És una pregunta que ens porta a reflexionar sobre els drets i deures de les persones consumidores. L’objectiu d’aquesta activitat és conèixer els drets i deures vinculats a l’acte de consum, així com saber quines són les eines que ofereix l’Administració per resoldre els conflictes de consum. Abordar el fenomen de les relacions de consum com a una relació de drets i deures en ajuda a consciència que poden incidir en els actes de consum de diferents maneres, que hi ha una regulació i que l’Administració ens ofereix unes eines per reclamar i que el fet de reclamar pot ajudar a millorar aquesta legislació és clau per poder ser uns/es consumidors/es més crítics, actius i responsables.
Continguts estructurants • Els drets i els deures de les persones consumidores com a reguladores de les relacions de consum en una societat dinàmica. • La diversitat de maneres de resoldre un conflicte de consum tenint en compte les particularitats i les estructures que ofereix el marc legal. • La dimensió activa i la capacitat transformadora del context de les persones consumidores com a agents claus en l’acte de consum.
Com ho fem? A partir de la pregunta: Quines regles té el consum? es presenta una situació de conflicte de consum. A partir d’aquesta situació, s’exploren diferents maneres d’actuar davant d’aquest conflicte i s’analitzen els avantatges i els inconvenients de cada opció. Després, s’introdueix la pregunta: Com es resolen els conflictes de consum?, per reflexionar sobre els drets i els deures de les persones consumidores amb exemples quotidians de conflictes de consum i s’explica quin és el procediment administratiu per solucionar-los. Seguidament, s’ofereix una perspectiva històrica dels drets i dels deures en el temps i es posa en relleu com poden anar canviant arran de possibles conflictes generalitzats o noves situacions de consum encara per venir i d’actituds més actives per part de les persones consumidores.
Finalment, l’alumnat ha de respondre a la pregunta: I jo què faig ara? Per fer-ho, ha de crear una història en què es produeixi un conflicte de consum i explorar els drets i els deures implicats en la resolució d’aquest conflicte a partir de la via administrativa.
Tallers específics per a centres de secundària organitzades per l’Escola del Consum de l’Agència Catalana del Consum.
Objectius
- Treballar la transversalitat de l’educació del consumidor des de les diferents àrees curriculars.
- Reconèixer les pròpies emocions, fer-se preguntes i potenciar la capacitat de dialogar per tal de fer un consum responsable, actiu i crític. Aquestes són les competències bàsiques que es treballen en els tallers oferts a educació primària.
- Treballar l’educació del consum a secundària per ensenyar els joves a administrar els seus propis diners i afavorir la introducció d’hàbits de consum responsable, solidari i respectuós amb el medi ambient.
Calendari i Horari
Durant tot el curs.
Es pacta directament amb els organitzadors en funció de la seva disponibilitat i del calendari dels centres educatius.
Lloc
Aquest taller de l’Escola del Consum es fa al centre educatiu.