Descripció
És una pregunta que ens fem diàriament i que ens porta a parlar de consum d’aigua i sabons per a la dutxa, de roba, de sabates… L’objectiu d’aquesta activitat és identificar la diversitat de factors implicats en aquests actes de consum i la diversitat de criteris que els joves poden tenir en compte com a persones consumidores i que influeixen en la tria i compra d’aquests productes. Abordar el fenomen del consum de roba des de la visió dels joves es presenta com a un escenari adequat on reflexionar sobre la seva identitat com a persones consumidores i el paper que prenen com a membres de la ciutadania.
Continguts estructurants • El consum entès com un acte d’intervenció en l’entorn, amb conseqüències socials i ambientals. • Les influències externes a l’hora de consumir (moda, publicitat, amics…). • La diversitat d’estils a l’hora de vestir. • La gestió del pressupost. • L’organització dels mateixos criteris de compra.
Com ho fem? L’activitat està estructurada en dues parts. La primera part posa el focus en identificar els criteris dels joves a l’hora d’escollir i comprar roba i complements i en la producció i la compra de roba i els impactes ecològics i socials que generen. Per ampliar els criteris es proposa respondre la pregunta: D’on venen els meus texans? Per fer-ho, l’alumnat ha d’organitzar les diferents etapes del procés de fabricació d’un texà. Tenint en compte aquest procés, s’identifiquen i es reflexiona sobre els impactes ecològics i socials que es generen.
La segona part se centra en els diferents estils de moda com a elements importants en la construcció de la identitat dels joves i en la diversitat d’establiments, en la importància de la legalitat i els drets i deures de les persones consumidores. A partir de diverses imatges, es planteja als alumnes la qüestió: Quin és el meu estil? Seguidament, mitjançant una dinàmica per relacionar diverses situacions de consum amb diversos establiments, l’alumnat respon a la pregunta: On vaig a comprar? Finalment, es realitza una simulació de compra on cada grup rep una quantitat diferent de diners i ha de comprar roba tenint en compte tots els criteris treballats.
Tallers globals organitzats per l’Escola del Consum de l’Agència Catalana del Consum.
Objectius
- Treballar la transversalitat de l’educació del consumidor des de les diferents àrees curriculars.
- Reconèixer les pròpies emocions, fer-se preguntes i potenciar la capacitat de dialogar per tal de fer un consum responsable, actiu i crític. Aquestes són les competències bàsiques que es treballen en els tallers oferts a educació primària.
- Treballar l’educació del consum a secundària per ensenyar els joves a administrar els seus propis diners i afavorir la introducció d’hàbits de consum responsable, solidari i respectuós amb el medi ambient.
Calendari i Horari
Durant tot el curs.
Durada de l’activitat 2 hores
Es pacta directament amb els organitzadors en funció de la seva disponibilitat i del calendari dels centres educatius.
Lloc
Seu de l’Escola del Consum, de l’Agència Catalana del Consum, a Barcelona.
Aquest tallers de l’Escola del Consum també es fan al centre educatiu.