Marxa d’Orientació Domin Díaz

Descripció

Les curses d’orientació són un esport en què el participant disposa d’un mapa detallat d’una àrea d’un territori per tal de trobar-hi uns determinats elements característics i diferenciadors, sovint amb l’ajut d’una brúixola. El repte és trobar la millor ruta per arribar a aquests elements i fer-ho en el menor temps possible. Una marxa d’orientació es pot prendre com un agradable passeig enmig de la natura o bé, com un esport competitiu.

Prèviament a realització de l’activitat, es repartirà material informatiu del valor natural (flora o fauna), paisatgístic, etc. de l’indret on es desenvoluparà la marxa d’orientació (tríptic del Pi Gros).

Es distribuirà un quadern de treball de camp que consta d’una sèrie de consells pràctics de comportament per conservar aquest entorn natural proper i treballar els coneixements bàsics necessaris per a la pràctica de l’orientació, el coneixement natural de l’entorn i el desenvolupament de la marxa.

Es farà una xerrada prèvia, inferior a 15 min, abans d’iniciar la marxa d’orientació sobre els aspectes dels dos punts anteriors. Perquè aquesta xerrada sigui efectiva, cal treballar prèviament a classe aspectes com l’ús de la brúixola, el mapa i les pautes de comportament cívic bàsic a la natura. La xerrada només és un recordatori del que s’ha treballat a classe prèviament.

S’iniciarà la marxa d’orientació, en què el contingut de les proves que s’han de fer a cada control estarà relacionat amb el material informatiu distribuït prèviament: a) valor natural (flora, fauna), paisatgístic, etc. de l’indret on es desenvoluparà la marxa d’orientació, b) consells pràctics de comportament per conservar aquest entorn natural proper i c) coneixements bàsics necessaris per a la pràctica de l’orientació.

Un treball previ a classe d’aquests materials és important a l’hora de desenvolupar l’activitat. Els mestres que ho desitgin, poden demanar fites i brúixoles de préstec per preparar l’activitat prèviament a classe.

En cas de mal temps, cal confirmar l’ajornament amb un dia previ.

Objectius

  1. Contribuir a la descoberta del medi. Apropar i iniciar a l’alumnat en el contacte amb la natura.
  2. Donar a conèixer l’esport de les curses d’orientació. Els esports d’orientació combinen la navegació i el coneixement del medi.
  3. Fomentar el coneixement del medi natural més proper i prendre consciència del seu valor patrimonial.
  4. Aprendre a fer anar diverses eines d’orientació i donar-los a conèixer recursos d’orientació naturals.
  5. Aprendre a desenvolupar-se a l’espai que ens envolta en un ambient no urbà.
  6. Afavorir un hàbit de respecte a la natura i ensenyar el comportament a l’hora de conservar-lo.

Calendari i Horari

Es farà els divendres al matí, de 9.30 a 13h

  • Cicle mitjà: 10 de novembre a partir de les 9.30 h
  • Cicle superior: 17 de novembre a partir de les 9.30 h
  • ESO i IFE: 24 de novembre a partir de les 9.30 h

Lloc

Entrada al parc del Pi Gros pel camí de la Font de Sant Josep.