Descripció
És una pregunta que ens permet introduir el concepte de sostenibilitat a través de la reflexió sobre el consum quotidià, també per als joves, de l’aigua. L’objectiu d’aquesta activitat és fer conscient a l’alumnat de l’ús que se’n fa i el valor que té i/o que li donem com a persones consumidores d’aigua. Com ho fem? Mitjançant una dinàmica que integra elements d’atzar, es fa un recorregut des de l’origen de l’aigua fins al seu consum, integrant factors econòmics, ambientals, socials i culturals. Abordar el fenomen del consum d’aigua com a un recurs natural del medi que, com a objecte de consum, permet prendre consciència que es requereix una relació fonamentada en un equilibri dinàmic amb les persones, que pot esdevenir més o menys sostenible, en funció de la gestió que se’n faci.
Continguts estructurants • Consum d’aigua en forma de bé (aigua envasada) o de servei (aigua de subministrament). • El preu de l’aigua. • Usos quotidians de l’aigua. • Relació entre el consum individual d’aigua i les possibles implicacions sobre el medi ambient (residus, energia, contaminació…). • La sostenibilitat com a equilibri dinàmic. • Criteris de sostenibilitat en relació amb el consum d’aigua.
Com ho fem? Mitjançant una dinàmica que integra elements d’atzar, es fa un recorregut des de l’origen de l’aigua fins al seu consum, integrant factors econòmics, ambientals, socials i culturals.
A partir de la pregunta Quina aigua tries? i amb el suport de diferents imatges, l’alumnat decideix quina aigua consumiria i justifica la seva elecció. Es configura un llistat de possibles criteris a tenir en compte a l’hora de consumir aigua. Emprant una analogia amb l’estructura del cos humà, s’introdueix el concepte d’equilibri dinàmic i sostenibilitat amb la idea d’integrar interpretacions de diferents disciplines. A continuació, partint de la pregunta Com és la vostra relació amb l’aigua? i mitjançant jocs d’atzar (cartes, ruletes i daus), es configuren diferents relacions entre les persones i el medi i s’analitzen diversos aspectes de l’aigua que intervenen a l’hora de determinar la seva sostenibilitat (ús, quantitat utilitzada, qualitat de l’aigua, origen i destinació de consum). Finalment, l’alumnat representa la seva relació amb el medi a partir d’estructures amb el seu cos que representen la sostenibilitat i l’equilibri de les diverses situacions de consum d’aigua proposades.
Tallers específics per a centres de secundària organitzades per l’Escola del Consum de l’Agència Catalana del Consum.
Objectius
- Treballar la transversalitat de l’educació del consumidor des de les diferents àrees curriculars.
- Reconèixer les pròpies emocions, fer-se preguntes i potenciar la capacitat de dialogar per tal de fer un consum responsable, actiu i crític. Aquestes són les competències bàsiques que es treballen en els tallers oferts a educació primària.
- Treballar l’educació del consum a secundària per ensenyar els joves a administrar els seus propis diners i afavorir la introducció d’hàbits de consum responsable, solidari i respectuós amb el medi ambient.
Calendari i Horari
Durant tot el curs.
Es pacta directament amb els organitzadors en funció de la seva disponibilitat i del calendari dels centres educatius.
Lloc
Aquest taller de l’Escola del Consum es fa al centre educatiu.