Prevenció, detecció i actuació davant les violències a les xarxes socials (activitat amb Acompanyament Jove)

Descripció

Taller que s’imparteix entre el Servei d’Acompanyament Jove i la Regidoria de Feminisme i Igualtat de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts.

El taller constarà de dues sessions on s’analitzarà l’ús que es fa de les xarxes socials, els pros (com la possibilitat de relacionar-nos amb persones més enllà de les distàncies físiques) i els riscos (anonimat), la responsabilitat per a un bon ús de les mateixes i un espai de reflexió i debat potenciant una comunicació basada en el respecte, les cures, la no-violència i l’assertivitat.

Sessió 1 (amb el Servei d’Acompanyament Jove): Reflexió sobre quin ús li donem a les xarxes socials, quins beneficis i quins riscos ens porta el seu ús. Com posem límits en relació a les xarxes socials? Com puc parlar sobre els riscos de les xarxes i com prevenir-los? Sobre tots aquests temes parlarem en aquest taller.

Sessió 2 (Regidoria de Feminisme i Igualtat): De forma didàctica i participativa es treballaran conceptes relacionats amb els riscos que hi ha i les violències de les quals es pot ser víctima a través de les xarxes socials. Mitjançant l’abordatge de conceptes com: sexpreading, ciberassetjament, catfishing, ghosting i trolling. En la sessió es treballarà el concepte de “sexpreading”, diferenciant-lo del “sexting”; facilitant estratègies i recursos per la prevenció i l’abordatge d’aquest tipus de violència, i per promoure la conscienciació del fet que aquestes pràctiques fomenten una cultura social d’hostilitat i de manca de llibertat.

Objectius

  1. Aprendre la diferència entre: pràctiques sexuals (Sèxting) vs. delictes: important posar el focus en les persones agressores, mai en la víctima, Conceptes com: sexspreading, ciberassetjament, catfishing, ghosting i trolling
  2. Potenciar la comunicació fluida amb les companyes basada en el respecte, la cura dels altres, la comunicació no-violenta i l’assertivitat.
  3. Compartir estratègies de canvi dirigides a l’equitat de gènere.
  4. Dotar d’eines per fer front a casos d’assetjament a través de les xarxes socials, què pots fer i a on pots dirigir-te

Calendari i Horari

A concretar amb els serveis organitzadors de l’activitat.

Lloc

Centre Educatiu.