Itinerari pel bosquet de l’escola La Guàrdia (visita a l’escola)

Descripció

Visita guiada pel bosquet de l’Escola  La Guàrdia d’una durada aproximada d’1 hora. Cal concertar la data i l’hora de visita.

També es pot fer la visita guiada pel bosquet a través d’un itinerari senyalitzat amb codis QR (per aquest motiu és recomanable l’ús de telèfon mòbil amb aplicatiu de lector de codis QR). L’itinerari presenta 8 parades amb un centre d’interès a treballar a cadascuna d’elles.

Els centres d’interès són:

 1. La primera parada, des d’una vista privilegiada, tractarà sobre el creixement de les urbanitzacions i l’ocupació del sòl.
 2. La segona parada se centrarà en els incendis i les fases de regeneració (successió); en tenim un exemple allà mateix.
 3. La tercera parada tractarà del cicle de la matèria. Estudiarem restes de troncs d’arbres en descomposició.
 4. La quarta parada servirà per fer una petita pausa i prendre alguna nota. S’han habilitat unes taules amb bancs i papereres.
 5. La cinquena parada tractarà sobre els processos geològics de la morfogènesi. Trobareu un bon exemple d’aflorament de tall geològic a la roca.
 6. La sisena parada es relacionarà amb els ocells: observació i hàbits alimentaris. Podreu observar els ocells darrera d’unes pantalles d’observació dissenyades amb aquesta finalitat. També es podrà observar el comportament alimentari dels ocells mitjançant l’ús de diferents tipologies de menjadores.
 7. La setena parada tractarà sobre la botànica dels arbusts heliòfils mediterranis, amb una  floració imponent a la primavera.
 8. La vuitena parada és una vista panoràmica i privilegiada sobre tota la comarca del Baix Llobregat; la vista va des de Montserrat fins al mar, al llarg del riu Llobregat. Des d’una fotografia panoràmica en un faristol, us convidem a fer-hi una ullada.

 

L’alumnat de més edat poden fer servir l’aplicació de tecnologies com el lector de codi QR i la camera de mòbil. Pels més menuts es facilitarà material de suport de recerca de l’entorn natural.

Podeu conciliar els dies de realització de l’itinerari amb la direcció de l’escola  La Guàrdia. En cas de mal temps, cal confirmar l’ajornament el dia abans..

Objectius

 1. Contribuir a la descoberta del medi. Apropar i iniciar a l’alumnat en el contacte amb la natura.
 2. Fomentar el coneixement del medi natural més proper i prendre consciència del seu valor patrimonial.
 3. Afavorir un hàbit de respecte a la natura i ensenyar com s’han de comportar per preservar-lo i protegir-lo.
 4. Donar a conèixer el projecte d’escola de natura, el potencial d’activitats que s’hi poden fer i les entitats col·laboradores que hi participen.

Calendari i Horari

En horari de matí, preferiblement a l’hivern-primavera.

Lloc

El punt de trobada serà  l’aparcament de l’escola  La Guàrdia.