Descripció
És una pregunta que, ens porta a parlar del fenomen de la publicitat i com no només utilitza els mitjans de comunicació de masses per arribar al consumidor, sinó que busca altres vies per ser més eficaç. L’objectiu d’aquesta activitat és fer conscient a l’alumnat del llenguatge i les estratègies de la publicitat, així com reflexionar sobre el paper que juguem les persones com a agents transmissors de publicitat. Abordar el fenomen de la publicitat, a partir de conèixer els formats, les estratègies i la regulació de la publicitat, permet a l’alumnat fer-ne una lectura crítica i posicionar-se de manera activa a l’hora de consumir. A més, és important tenir una visió global sobre l’evolució de la publicitat al llarg dels anys, això possibilita entendre-la com a un fenomen cultural lligat als canvis socials on l’actitud de les persones consumidores té un paper rellevant.
Continguts estructurants • La definició de publicitat. • La diversitat de vies per on es reben els impactes publicitaris. • Els consumidors com a agents publicitaris. • Les marques com a estratègia de venda i com a via de construcció d’identitat. • L’evolució de la publicitat com a fenomen cultural. • La regulació de la publicitat.
Com ho fem? L’activitat està dividida en dues parts. La primera part posa el focus en definir què és la publicitat i com ha canviat al llarg del temps. Per fer-ho, l’alumnat ha de respondre la pregunta: Tot és publicitat?, per identificar i definir quines de les imatges analitzades són publicitat i quines no. Seguidament, es mostren anuncis de diverses èpoques i es proposa que l’alumnat els organitzi, des del més antic al més actual. A partir de la pregunta Com ha canviat la publicitat? es reflexiona sobre les estratègies que utilitzava abans la publicitat i quines utilitza ara per cridar l’atenció de les persones consumidores.
La segona part posa el focus en el paper de les persones consumidores com a transmissores de publicitat i en la regulació de la publicitat. A partir de la visualització i l’anàlisi de diferents exemples, es treballa la publicitat com a un fenomen cultural, estretament lligat als canvis socials, que requereix una regulació específica. Finalment, l’alumnat es converteix en publicista i, a partir de premisses assignades a l’atzar, suggereix com anunciar un producte o servei.
Taller global per a centres de secundària organitzat organitzades per l’Escola del Consum de l’Agència Catalana del Consum.
Objectius
- Treballar la transversalitat de l’educació del consumidor des de les diferents àrees curriculars.
- Reconèixer les pròpies emocions, fer-se preguntes i potenciar la capacitat de dialogar per tal de fer un consum responsable, actiu i crític. Aquestes són les competències bàsiques que es treballen en els tallers oferts a educació primària.
- Treballar l’educació del consum a secundària per ensenyar els joves a administrar els seus propis diners i afavorir la introducció d’hàbits de consum responsable, solidari i respectuós amb el medi ambient.
Calendari i Horari
Durant tot el curs.
Es pacta directament amb els organitzadors en funció de la seva disponibilitat i del calendari dels centres educatius.
Durada de l’activitat: 2h
Lloc
Aquest taller de l’Escola del Consum es fa al centre educatiu.