Cuina Catalana? Lladonosa ens ho explica

Descripció

L’Espai d’Interpretació de la Cuina Tradicional Catalana – Espai Josep Lladonosa s’ubica al Casal Cultural i Centre Cívic Virginia Amposta i consta d’un espai d’exposició permanent i d’una aula de cuina on es realitzen activitats gastronòmiques que tenen com a eix la cuina tradicional catalana i les aportacions que hi ha fet el xef Lladonosa.

Aquesta activitat vol donar a conèixer la nostra cultura culinària a través de les aportacions del cuiner i mestre de mestres Josep Lladonosa, que l’alumnat prengui contacte d’una manera directa i experimental amb la cuina i, finalment, promoure el producte fresc i de proximitat com a recurs al nostre abast per cuinar de manera saludable.

Una part de la visita es dedicarà a l’exposició permanent de l’Espai Lladonosa per conèixer la identitat, les eines i els orígens de la cuina catalana i el paper d’en Josep Lladonosa en la posada en valor de la cuina tradicional de casa nostra. Aquesta part es treballarà sobre la base dels elements exposats que formen part del llegat d’en Josep Lladonosa i amb els mitjans interactius de l’exposició.

L’altra part de la visita consisteix en un taller a l’Aula de Cuina de l’Espai Lladonosa, fent servir ingredients provinents del Parc Agrari del Baix Llobregat i utilitzant el material de cuina que ofereix aquest espai.

 

Desenvolupament de la sessió

  • Es dividirà l’alumnat en 2 grups que treballaran alternativament .la visita a l’exposició permanent i el taller a l’aula de cuina.
  • Activitat matinal d’una durada aproximada de 3h.

Aquesta activitat es pot complementar amb el recurs “L’Agricultura a Sant Vicenç dels Horts, ara i abans” i amb l’activitat ‘Coneguem la pagesia local’

Objectius

  • Aproximar als alumnes al coneixement de la cuina tradicional catalana i els seus orígens.
  • Conèixer la trajectòria d’en Josep Lladonosa, una figura destacable de la nostra cultura, i entendre les seves aportacions a la cuina tradicional catalana.
  • Valorar, a través d’una trajectòria professional, la iniciativa personal i l’emprenedoria en el desenvolupament de projectes.
  • Conèixer i utilitzar diferents productes frescos locals com a ingredients a la cuina.
  • Valorar la importància del producte de proximitat com a recurs gastronòmic saludable i de qualitat; relacionar-ho amb la importància del manteniment de l’activitat agrícola entorn als nostres pobles i ciutats.
  • Desenvolupar de manera ordenada el conjunt d’instruccions que es descriuen en una recepta de cuina.
  • Utilitzar estris de treball a la cuina que es fan servir a la vida quotidiana de forma segura i eficient.

Calendari i Horari

Activitat disponible a partir del gener del 2024.

A concretar amb cada centre.

Lloc

Espai d’Interpretació de la Cuina Tradicional Catalana Josep Lladonosa. Centre Cultural i Cívic Virgínia Amposta.

‘Amb el suport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona en el marc del Programa per al foment de l’alimentació sostenible de l’AMB’