Pilar de la Passera

La Passera de la Riera de Torrelles era una antiga palanca (petit pont de vianants) de construcció força senzilla. Estava formada per dos pilars de maó massís, que aguantaven una passarel·la feta amb taulons de fusta, i unes senzilles baranes de seguretat. Estructuralment estava reforçada amb un cable tensor i disposava d’una escala de pedra d’accés.

La història de la passera neix d’un esdeveniment malaurat. L’11 de juny de 1902 una pedregada havia destrossat bona part de la collita del terme i el llavors alcalde, Francisco Rigol Coll, va proposar destinar part de la indemnització que oferia la Diputació de Barcelona per millorar la llera del riu amb la construcció de la passera, que va comportar un cost de 6.000 pessetes de l’època.

Aquest projecte, però, també beneficiava un altre dels seus col·laboradors, la família Güell. Eusebi Güell i el seu fill Claudi van pagar part de l’obra per tal de facilitar l’arribada dels obrers a la fàbrica de la Colònia. El seu interès pràctic, però també estètic, expliquen per què, malgrat les modestes característiques d’aquestes estructures, la Passera de Sant Vicenç estava per sobre de la mitjana estilísticament.

L’obra fou promocionada l’any 1903 per la Junta Local d’Auxilis de la Diputació de Barcelona i subvencionada en part per la família Güell. L’encàrrec l’executaren tres vicentins: Josep Comajuncosa (fuster), Joan Mata Mitjans (paleta) i Josep Salvatella (manyà). La passera estigué activa fins a la construcció del pont nou i l’any 1967 es decideix enderrocar-la. Actualment només se’n conserva un pilar.

Tornar