Setmana Europea de la Mobilitat 2020

Sant Vicenç dels Horts es mou amb la Setmana Europea de la Mobilitat

Del 16 al 22 de setembre se celebra a Catalunya la Setmana Europea de la Mobilitat que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric, així com visualitzar els canvis possibles en l’ús de l’espai públic, millorar la qualitat de l’aire i la reducció de la contaminació. Amb el lema ‘Per una mobilitat sense emissions’, la Setmana del 2020 vol arribar a la neutralitat en emissions de carboni al 2050.

Els objectius principals de la Setmana són els següents:

  • Estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’accidents de trànsit, la reducció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.
  • Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats.
  • Impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.
  • Potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.
  • Reflexionar sobre com afecta a la nostra salut l’ús excessiu del transport motoritzat. Per una banda, la contaminació atmosfèrica i la congestió que generen tenen un impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular. Per una altra, propicien el sedentarisme i la inactivitat física.
Repte Baixcicletada 2020

Aquesta edició tindrà un format diferent al que és habitual com a conseqüència de la Covid-19. Enguany no se celebrarà un esdeveniment presencial d’un dia, sinó que la BaixCicletada es planteja com un repte que es podrà realitzar, individualment o en família, entre l’11 i el 27 de setembre.

Per poder participar-hi, cal registrar-se al web reptebaixcicletada.cat, descarregar-se l’aplicació Ciclogreen (disponible per a Android i iOS) i completar recorreguts en bicicleta dins els 9 municipis participants entre els dies 11 i 27 de setembre. Les persones participants s’hi poden inscriure individualment o en família i, quan hagin completat el repte, entraran en el sorteig de quatre bicicletes, una per a cadascuna de les quatre categories:

  • Participació familiar: premi a sortejar entre els inscrits en la modalitat familiar. Es demanarà que s’hagin fet un mínim de dos recorreguts de 4 km o que hagin fet un recorregut passant per dues balises (recomanada pels menors de 10 anys).
  • Participació assídua: premi a sortejar entre els participants que hagin realitzat almenys cinc recorreguts de més de 2 km en cinc dies diferents.
  • Participació intermunicipal: recorreguts que passin per un mínim de 3 balises.
  • Participació per kms: recorreguts de més de 10 km.

A partir del mes de setembre també s’han organitzat altres iniciatives relacionades amb la mobilitat sostenible i amb la bicicleta com a protagonista: l’AMB promou el repte 2x30FutureMOB, amb diversos premis i recompenses entre les persones que hagin assolit el repte.

Dia Europeu sense cotxes

El Dia Europeu sense cotxes es celebra el 22 de setembre i vol fomentar els desplaçaments a peu, en bicicleta i en transport públic. A més, pretén visualitzar els canvis possibles en l’ús de l’espai públic, millorar la qualitat de l’aire i la reducció de la contaminació.

A Sant Vicenç dels Horts, es restringirà la circulació de vehicles als següents vials: plaça de la Vila i accessos, c. de Mossèn Josep Duran, c. Nou, entre pl. de Catalunya i c. de Ramon Poch, c. de Barcelona, entre c. del Pas del Llop i c. d’Àngel Guimerà, i c. de Mestre Pérez Moya, entre c. de Sant Josep i c. de Sant Vicenç.

En aquest sentit, el carrer de Barcelona, entre Pas del Llop i Àngel Guimerà, quedarà reservat als vianants amb caràcter permanent. És un pas més en la reserva com a Zona de Baixa Emissió (ZBE) al barri de Vila Vella, que es va iniciar el 2019. En una primera fase, la tardor de l’any passat, es van restringir als vehicles els carrers de Mossèn Josep Duran, Francesc Moragas, Nou, Nadal, així com les places de Catalunya i Sant Jordi.

Comparteix la Setmana Europea de la Mobilitat

La Setmana Europea de la Mobilitat també es viu a les xarxes socials. El concurs fotogràfic ‘ClicMob!’ consisteix en la publicació de fotografies sobre el transport i la mobilitat sostenible amb l’etiqueta #Mobilitat2020 a la xarxa Instagram, del 16 al 28 de setembre de 2020.

Mou-te de manera segura, per protegir-te a tu i als altres. Durant la Setmana Europea de la Mobilitat, es repartiran mascaretes reutilitzables (fins a 20 rentats) subministrades per l’AMB i fundes per als títols de transport públic a les estacions de FGC i en algunes parades d’autobús urbà i interurbà.