Fòrum Sant Vicenç dels Horts, Catalunya terra d’asil

L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts va impulsar el passat 2015 una declaració institucional per a la defensa dels refugiats, la qual es va fer pública durant la taula rodona ‘Refugiats. Catalunya, terra d’asil‘. El document demana respecte als drets humans i al dret d’asil, i exigeix als governs català i espanyol el desenvolupament de les eines jurídiques necessàries per acollir refugiats en els municipis.

El text, anomenat “Declaració de Sant Vicenç dels Horts: Catalunya, terra d’asil”, es va presentar al Molí dels Frares i el van signar la Comissió Catalana d’Ajut al Refugiat, l’Institut de Drets Humans de Catalunya, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, l’activista Manel Vila en nom de les ONGs i l’alcalde en aquell moment, Oriol Junqueras, en representació del poder local.

La figura de Teresa Losada

El 25 d’Agost de 2013, moria a Sant Vicenç dels Horts la religiosa Franciscana Teresa Losada, “la monja dels immigrants” com li solien dir. Doctora en filologia semítica per la Universitat de Barcelona, va crear el 1974 al nostre municipi l’Associació Bayt al Thaqafa, entitat que figura com un dels mes grans referents en el diàleg entre cristianisme i Islam. Entre d’altres reconeixements, l’any 2000 Teresa Losada fou nomenada consultora del Consell Pontifici per al Diàleg Interreligiós de la Santa Seu per a les relacions amb els musulmans i el 2002 va rebre la Creu de Sant Jordi. La Generalitat de Catalunya també va atorgar-li el 2012 el Memorial Cassià Just a la seva trajectòria.

El mateix any 2013, l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts va retre homenatge a la seva memòria tot batejant amb el seu nom la Quinzena de la Solidaritat Teresa Losada.