- La construcció, a càrrec de l’AMB, ha costat 1.377.907,96 € i ha estat finançada per l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts amb el suport de la Diputació de Barcelona
- La qualitat arquitectònica, la sostenibilitat ambiental i la integració amb l’espai públic són tres particularitats destacades
El Centre Cívic i Cultural La Guàrdia, a la plaça de la Pau de Sant Vicenç dels Horts, ha entrat en funcionament aquest dissabte, 9 d’abril. L’AMB s’ha encarregat de la construcció de l’equipament, finançada per l’Ajuntament de la ciutat i per la Diputació de Barcelona amb un total d’1.377.907,96 €. Durant la jornada de portes obertes, la ciutadania ha pogut conèixer al detall el nou centre, que servirà per dinamitzar el barri i les entitats vicentines.
El nou edifici ocupa un espai de 556,65 m2 i està constituït per diferents dependències: el vestíbul, una sala polivalent, tres aules, dos despatxos, un dispensari, un espai de perruqueria, els serveis, un magatzem, una sala d’instal·lacions i espais de comunicació. Està ubicat a la part central de la plaça, enfront de la zona d’arbrat existent, que es preserva com un parc amb espais d’esbarjo.
La construcció d’aquest nou espai ha estat possible gràcies a l’enderroc previ dels antics vestidors i d’una part de les grades. S’ha complementat amb l’adequació del parc adjacent, la col·locació de mobiliari urbà, una font, la plantació d’arbrat i la millora de l’accessibilitat.
Aquesta actuació suposa una veritable regeneració urbana del barri de la Guàrdia, que tindrà la funció de centre neuràlgic per a veïns i entitats i reforçarà la cohesió social i la integració urbana del municipi.
Sostenibilitat i optimització de recursos
El disseny i la construcció de l’equipament s’han fet tenint en compte la sostenibilitat i la descarbonització, amb materials que tenen poc impacte ambiental i amb estratègies que permeten el màxim aprofitament dels recursos naturals, com el vent o el sol.
Els elements més importants són els següents:
- Ús de materials com la fusta o els blocs de formigó, que no requereixen revestiments i impliquen una reducció d’emissions
- Existència de ventilació creuada, que permet l’entrada d’aire natural i regula la temperatura
- Ús d’aerotèrmia per escalfar l’aigua calenta
- Presència de molta llum natural gràcies a la façana vidrada a les aules i una entrada de llum central
- L’edifici disposa d’una qualificació energètica A, que és la més eficient, amb un consum de 139KW/h x m2
- Instal·lació de domòtica: tecnologia en forma de sensors que detecta el grau de llum i temperatura i permet l’optimització del consum
Equipaments públics
L’AMB té la competència de planificar, dissenyar i construir espais públics: des de carrers o places fins a equipaments com centres cívics, escoles, instituts o poliesportius. En aquest mandat, l’AMB ha construït vuit centres cívics i n’ha concebut una desena més, que estan en fase de projecte.
A finals de maig, també a Sant Vicenç dels Horts, l’AMB preveu finalitzar el Centre Cultural i Cívic Vírginia Amposta, que completarà l’oferta d’equipaments públics i reforçarà la cohesió social del municipi.
Aquest nou centre cívic s’incorporarà dins del visor d’equipaments metropolità, una eina digital que aglutina un conjunt de dades geogràfiques amb informació exhaustiva i precisa de tot tipus d’equipaments (locals, edificis o espais oberts) que tenen la funció de proporcionar un servei a les persones i que milloren la qualitat de vida, potencien la cohesió social i impulsen la competitivitat dels entorns empresarials.