- El pressupost del consistori per 2022 ascendeix a més de 36 milions d’euros i es preveu la congelació general de taxes i impostos
- Durant la sessió es va aprovar per unanimitat una moció per millorar el servei públic de Correus i les condicions laborals de la seva plantilla
Els comptes municipals per a 2022 van passar al ple d’octubre el primer tràmit: durant la sessió es van aprovar de manera inicial la previsió d’ingressos i despeses pel proper exercici així com els impostos i les taxes municipals que s’aplicaran a partir de l’1 de gener. Pel que fa als pressupostos, el govern va explicar que s’ha treballat per adequar els comptes a la realitat de les conseqüències de la pandèmia, així com per continuar complint el Pacte per la Reconstrucció Social i la Reactivació Econòmica. “Elaborem un pressupost per seguir assolint els objectius del mandat. Volem una ciutat metropolitana, oberta, solidària, respectuosa, feminista, social i sostenible”, va afirmar el regidor d’Economia i Hisenda, Xavi Gómez.
Els comptes, que pugen a 36.387.020 €, estan basats en 5 premisses bàsiques:
- Ocupació. Es donarà continuïtat al suport extraordinari al comerç local, amb subvencions Covid-19, amb prop de 20.000 euros; es posarà en marxa l’Espai El Molí Coworking, al Molí dels Frares, per donar suport a projectes d’emprenedoria; i s’ampliarà el projecte Treballa’t, complementari als plans d’ocupació tradicionals. Enguany més de 100 persones han trobat feina gràcies a aquesta iniciativa; s’ha multiplicat per 6 les insercions
laborals respecte del model anterior. - Educació. Se seguirà apostant pels convenis nominatius amb les escoles, que els permeten planificar millor i distribuir els recursos per endegar nous projectes; i es donarà el tret d’inici a la construcció de la nova escola bressol municipal Petit Mamut.
- Consolidació dels serveis públics. Es treballarà per la millora de l’atenció a la ciutadania i es reforçarà la seguretat ciutadana, amb un creixement important dels recursos humans de gairebé el 13% sobre l’any anterior.
- Protecció social i manteniment de la vida associativa. Es donarà compliment al Pla d’Actuació Municipal (PAM) seguint els Objectius de Desenvolupament Sostenible, es donarà impuls definitiu a la Zona Preferent de Vianants de Vila Vella, i es crearà l’Oficina de Transició Ecològica.
- Es preveuen prop de 3,5 M € per portar a terme projectes inclosos en el Pla de Sostenibilitat Ambiental, com ara instal·lacions fotovoltaiques a les escoles públiques d’infantil i primària, la reforma integral del c. Barcelona entre Lluís Companys i Àngel Guimerà, el Parc del Molí dels Frares i l’arranjament del camí forestal que uneix Sant Roc amb la passarel·la de FGC. També s’impulsaran projectes amb recursos propis com ara l’adquisició de patrimoni (per exemple pisos de tempteig), la renovació de l’enllumenat públic o la renovació de xarxes d’aigua i clavegueram.
El pressupost del consistori per 2022 va tirar endavant amb els vots favorables de l’equip de govern (PSC – Sant Vicenç en Positiu i Ciutadans) i la negativa de l’oposició (Junts per Sant Vicenç i Sant Vicenç En Comú – Podem), que anunciava al·legacions. Els dos grups consideren que els comptes no s’adapten a la situació derivada de la Covid i, des de Junts x Sant Vicenç, Maite Aymerich demanava “més marge de participació” per fer-hi propostes. “Com és possible que en un moment en què estem sortint d’una situació de pandèmia i, si hipotèticament no es vol deixar enrere ningú, destinem menys recursos que a 2021 en aquells serveis adreçats a les persones”, assenyalava la portaveu. Alhora, Aymerich apuntava sobre l’endeutament de l’Ajuntament: “En l’anterior mandat i l’altre vam fer un esforç per reduir el deute municipal i ara, al 2022, el doblem”. En aquest punt, l’alcalde, Miguel Comino, va assegurar que els comptes municipals estaven “absolutament sanejats” i que la capacitat d’endeutament del consistori és una possibilitat que preveuen ara les regles de despesa pública aprovades pel Govern Central per tirar endavant “projectes concrets”.
Per a Sant Vicenç En Comú – Podem, els pressupostos són “continuistes i poc transformadors”. Així ho va expressar el portaveu, Jordi Gil, que assegurava que trobava a faltar el “canvi que prometia” el govern socialista. Tot i així, el portaveu va celebrar que s’hagin introduït dues propostes que, va dir, van fer els Comuns pels anteriors pressupostos: la creació de l’Oficina de Transició Energètica i la creació del Consell de la Infància.
En resposta a la lectura que feia l’oposició dels comptes municipals per a 2022, Miguel Comino assegurava que les “contradiccions de l’oposició” generaven “dubtes” al govern municipal. “Se’ns acusa de fer un pressupost continuista però, alhora, el partit que va impulsar els anteriors pressupostos des de govern, ens diu que no tenim en compte res del què la ciutat necessita”, afirmava l’alcalde.
Congelació de la pressió fiscal
Pel que fa a les ordenances, l’Equip de Govern preveu mantenir, sense incrementar-los, la majoria dels impostos i taxes així com establir diverses bonificacions. Deia al ple el regidor d’Economia i Hisenda que els canvis són “modificacions puntuals” d’algunes quantitats a les bonificacions, però que el “gruix important” de les modificacions són “normatives i tècniques”.
Les principals novetats són:
- Impost de Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM): s’estableix una bonificació del 75% per vehicles elèctrics i Zero emissions, i del 50% per a vehicles amb etiqueta ECO.
- Taxa per a l’expedició de documents administratius: es rebaixen els preus per presentar-se a convocatòries d’oferta pública d’ocupació. Les persones que es trobin a l’atur quedaran exemptes de la taxa.
- Impost d’Activitats Econòmiques (IAE): obtindran una bonificació del 50% de la quota tributària durant 5 anys, qui iniciï qualsevol activitat empresarial al municipi (i no sigui titular de cap altra activitat amb anterioritat).
- Impost de Béns Immobles (IBI): es mantenen els tipus de gravàmens, i a més els beneficis fiscals que estiguessin reconeguts amb anterioritat a l’1 de gener de 2003 es mantindran sense que sigui necessari presentar cap sol·licitud.
“La intenció del govern municipal és no tocar ordenances, impostos i taxes; queden absolutament congelats i aquest és l’objectiu per tot el mandat”, assegurava l’alcalde en referència a les modificacions de les ordenances.
Jordi Gil (SVECP-ECG) “trobava a faltar” la tarifació social als preus públics per “acabar amb la política d’assistencialisme i beques” i apostar per una “major equitat entre les classes populars i les classes benestants”. “Ens semblen unes ordenances que no tenen en compte la pandèmia i, que a més, són poc proactives per promoure bonificacions en mesures com ara la instal·lació de plaques fotovoltaiques per revertir l’emergència climàtica”, afegia el regidor.
Des de Junts x SVH, Maite Aymerich va a tornar a remarcar el que consideren “falta de transparència” assegurant que l’oposició ha tingut “molt poc temps” per treballar els comptes i que no s’han exposat “ni a la ciutadania ni a les entitats”. “Sabem que no ens necessiteu per aprovar-los però no ens sembla la millor manera de fer polítiques de portes i finestres obertes”, deia Aymerich.
Els pressupostos i ordenances per l’any vinent passen ara al període d’exposició pública i comença el termini pe presentar-hi al·legacions. Els comptes es votaran de manera definitiva al ple del desembre.
Arxius per consultar: Presentació dels pressupostos i les ordenances | Projecte de pressupostos
Defensa del servei públic de Correus
Més enllà del debat de pressupostos, la unanimitat es va trobar per aprovar una moció que demanava millorar el servei públic de Correus i les condicions laborals de la seva plantilla. La van presentar PSC, Ciutadans i SVECP-ECG en nom d’UGT i CCOO. Roque Borràs, treballador de Correus i representant sindical d’UGT, va intervenir a la sessió per denunciar la situació de la plantilla a l’oficina del carrer de la Pobla i d’arreu de l’Estat. “En la oficina de Sant Vicenç dels Horts trabajan 12 carteros pero hoy solo están trabajando 6; no se están cubriendo bajas y eso repercute directamente en la ciudadanía”, explicava Borràs. El treballador assegurava que hi havia “més de 1.600 notificacions” a la carteria que no s’estan repartint perquè “no hi ha prou personal” i que, aquest retard repercuteix “directament” en la ciutadania vicentina. “Llevamos tiempo reivindicando que la oficina de Correos de Sant Vicenç no está adaptada para que puedan acceder personas con movilidad reducida”, afegia el representant de la plantilla de Correus i assegurava que hi ha un “pla encobert de privatització” del servei a tres anys vista.
Aposta per l’energia renovable de proximitat
El Ple també va tirar endavant una moció presentada per SVECP-ECG “sobre la construcció de noves línies de molt alta tensió al territori”. Junts per Sant Vicenç va presentar esmenes i finalment van adherir-s’hi. Al text, es critica el model d’instal·lació de “generadors d’energies renovables a llargues extensions de sòl a baix cost” i la seva “posterior distribució per tot el territori amb traçats de línies de molt alta tensió”. SVECP-ECG, Junts per Sant Vicenç i PSC – Sant Vicenç en Positiu creuen que no és el model més sostenible ni de proximitat i consideren que s’ha d’apostar per la generació d’energies renovables des de l’àmbit local. Des de Ciutadans, es van abstenir al·legant que no hi ha informes tècnics que demostrin l’impacte mediambiental de la instal·lació de grans generadors d’energies renovables i aposten per treballar per un Pacte d’Estat per a l’Energia i la Indústria.
Presa de possessió d’un nou regidor
En el Ple municipal de setembre es van formalitzar les renúncies dels regidors de Junts per Sant Vicenç Fran Infante i Quim Simón, per motius laborals. A l’inici d’aquesta sessió plenària, Agustín Cera va prendre possessió de l’acte de regidor assegurant que venia al consistori per “seguir trebajando por la justicia social” com assegurava “llevaba haciendo años desde el partido, el sindicato y la asociación vecinal El Trèvol”. És previst que Elena Ferreiro, l’altra regidora de Junts x SVH que ha d’incorporar-se a la corporació, prengui possessió de l’acta al ple del novembre.
Podeu recuperar la sessió sencera del Ple d’octubre aquí: https://bit.ly/pleSVH211021