Descripció
És una pregunta que situa l’alumnat davant de situacions de consum que impliquen la presa de decisions en la gestió dels diners. L’objectiu d’aquesta activitat és la presa de consciència dels joves sobre els diners que gestionen, tant de manera directa com a indirecta. Abordar el fenomen de la gestió dels diners des d’un punt de vista didàctic va més enllà de la relació entre ingressos i despeses, ja que parlem del conjunt de decisions que els joves prenen amb els diners que passen per les seves mans. A l’hora d’observar la gestió dels diners que fan els joves, és important tenir en compte dues variables: la disponibilitat de diners i la forma de gastar-los. Per tant, una educació basada en la planificació i la definició d’estratègies d’acció, en funció del context, dona eines per aprendre a modificar la forma de gestionar segons els canvis que es produeixen a l’entorn.
Continguts estructurants • Presa de decisions dels recursos econòmics tan en l’àmbit individual com col·lectiu (família, grup d’amics…). • Els joves com a gestors de diners (necessitat d’estratègies davant la disponibilitat o no). • Per a Cicles Formatius i Batxillerats, s’introdueix també:
1. Diversitat de serveis que ofereixen les entitats bancàries.
2. Lectura crítica de la publicitat dels serveis bancaris.
Com ho fem? A partir de la pregunta Quina és la meva disponibilitat de diners? l’alumnat es qüestiona la diversitat de fonts a través de les quals obtenen diners i analitzen com ha estat la seva disponibilitat de diners durant l’últim mes. Seguidament, es pregunta: Quin és el meu perfil de gestor? l’alumnat, emplena una fitxa que l’ajuda a situar-se en els diferents perfils de gestor definits a la recerca Els joves i la gestió de pressupost (ACC 2016). Una vegada que l’alumnat ha decidit amb quin perfil de gestor se sent més identificat, es plantegen situacions diverses que impliquen la gestió dels diners tot decidint d’on venen (la paga, demanar, estalvis, despeses familiars…), quants diners es gasten i en quins béns i serveis. Aquestes evidències són les que l’alumnat haurà de valorar i utilitzar per garantir l’equilibri del seu pressupost i interpretar la gestió dels diners: és estable?, està estructurada?, cap a on es decanta?… Aquesta reflexió ajudarà a identificar la diversitat de perfils dels gestors de diners i la necessitat de gestionar el pressupost de manera responsable.
Tallers específics per a centres de secundària organitzades per l’Escola del Consum de l’Agència Catalana del Consum.
Objectius
- Treballar la transversalitat de l’educació del consumidor des de les diferents àrees curriculars.
- Reconèixer les pròpies emocions, fer-se preguntes i potenciar la capacitat de dialogar per tal de fer un consum responsable, actiu i crític. Aquestes són les competències bàsiques que es treballen en els tallers oferts a educació primària.
- Treballar l’educació del consum a secundària per ensenyar els joves a administrar els seus propis diners i afavorir la introducció d’hàbits de consum responsable, solidari i respectuós amb el medi ambient.
Calendari i Horari
Durant tot el curs.
Durada de l’activitat: 1h
Es pacta directament amb els organitzadors en funció de la seva disponibilitat i del calendari dels centres educatius.
Lloc
Aquest taller de l’Escola del Consum es fa al centre educatiu.